Sari la conținut

Lapte terapeutic, de la capre hrănite cu plante medicinale

Toate cele aproape 200 de capre ale lui Ilie Ghiuruțan au parte de un regim cu plante medicinale. Producţia de lapte a scăzut, faţă de animalele hrănite cu nutreţ normal, însă efectele terapeutice compensează acest lucru. „Animalul de câmp consumând energie, cautând sa manânce ce își dorește el din câmp, el nu are cum sa aibă producția unui animal de stabulație, așa că, producția lui e mult diminuată, 50 la sută înseamnă foarte mult”, a spus Ilie Ghiuruțan, crescator capre.

Tânărul cioban s-a blocat însă la capitolul management şi nu reuşete încă să transforme ideea bună într-o afacere pe măsură. Şi asta pentru că dieta specială poate fi susţinută doar în perioada anului când plantele medicinale se găsesc pe pajişti. Chiar şi aşa, puţinii norocoşi care gustă laptele special au cuvinte de laudă. Nutriţioniştii confirmă şi ei faptul că prin dieta specială, laptele caprelor împrumută din calităţile plantelor medicinale.

Cu cât produsele cu care se hranesc animalele respective sunt mai ecologice si nu conțin substanțe specifice utilizate din păcate de către crescatori, cu atât produsele derivate au o calitate superioară”, a precizat Anca Cerghizan, medic nutriționist.

Această specie e capabilă să utilizeze în mod corect această valoare deosebită pe care ne-o dă natura. Vorbim de un lapte care va conține un raport dorit între omega 3 și omega 6, acești doi aminoacizi esențiali pentru organismul uman”, a spus Avram Fițiu, profesor USMV Cluj.

Specialiştii susţin că exemplul ar putea fi urmat şi de alţi crescători de capre, mai ales că ţara noastră este pe primul loc în Europa la capitolul diversitate a florei sălbatice. Avem peste 300 de specii de plante cu un aport nutriţional important pentru lapte.