Sari la conținut

Laptele de vacă: Când și cum trebuie introdus în alimentația bebelușilor

©FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Laptele de vacă conține o concentrație mai ridicată de proteine sau minerale, care pot afecta rinichii încă nedezvoltați ai bebelușilor. În plus, laptele de vacă nu conține cantitățile potrivite de fier, vitamina C sau alți nutrienți necesari bebelușilor. Poate cauza o deficiență de fier în cazul anumitor bebeluși, din moment ce proteinele din lapte pot irita mucoasa sistemului digestiv, ducând la scaune cu sânge. În cele din urmă, laptele de vacă nu oferă cele mai sănătoase tipuri de grăsimi pentru copiii în creștere .

Odată ce copilul este pregătit să îl digere, laptele devine un aliment important în dieta sa. Este o sursă bogată de calciu, ce ajută la dezvoltarea oaselor și a dinților și ajută la reglarea coagulării sângelui și a controlului mușchilor. Și este una din puținele surse de vitamina D, ce ajută corpul să absoarbă calciul și este crucial pentru creșterea oaselor.

Laptele ofera de asemenea proteine pentru creștere, la fel ca și carbohidranții, oferind copilului energia de care are nevoie. Și, în cazul în care copilul are cantitatea de calciu necesară, există dovezi că el va avea un risc mai mic de hipertensiune arterială, accident vascular cerebral, cancer de colon și fracturi de șold mai târziu în viață.

Cât de mult lapte ar trebui să bea un copil?

Potrivit Academiei Americane de Pediatrie (AAP), majoritatea copiilor vor lua suficient calciu și vitamina D dacă beau până la două – două cești și jumătate pe lapte de vacă pe zi. Oferă copiilor de peste un an lapte integral (cu excepția cazurilor în care sunt expuși unui risc ridicat de obezitate).

Nu oferiți mai mult de trei cești de lapte pe zi sau copilul nu va mai avea loc pentru alte alimente de care are nevoie pentru a completa dieta zilnică. În cazul în care copilului îi este încă sete, puteți să îi dați apă.