Laserul care preîntâmpină afecțiunile genetice la bebeluși

Data publicării:
2211bebelusi-34668

Laserul este atașat la un aparat de reproducere asistată, numit ICSI. „ Laserul acesta ne este util pentru a crea o gaură în zona pelucidă a embrionului nou format, iar prin această găurică formată, noi extragem o celulă ADN care va fi ulterior analizată”, spune Cerasela Nicolicea, medic specialist genetică medicală.

După ce specialiștii au găsit un embrion sănătos, acesta poate fi implantat în uterul femeii. Astfel, se pot preîntâmpina sute de probleme pe care viitorul copil le-ar putea avea.

„Unele probleme nu se văd la ecografie, deci femeia ajunge acasă cu un copil care părea sănătos, dar are un defect mic sau funcțional, nu neapărat morfologic. Genetic, știm defectul și îl vom căuta înainte de a implanta embrionii”, explică Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie.

„Defectul” se caută în familiile care au deja un bebeluș cu malformații și doresc să mai facă un copil. Laserul a apărut în România de două luni și deja a ajutat primii oameni. Pe lângă hemofilie sau albinism, mai pot fi depistate și alte afecțiuni rare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri