Lecție după #Colectiv. Medici români fac stagii de pregătire în Franța

Data publicării:
medici spital paris

Luminiţa Stănciulescu, medic reanimator, şi două dintre asistentele medicale cu care lucrează se numără printre primele echipe româneşti sosite în Hexagon pentru observa cum îi tratează medicii francezi pe pacienții arși. Româncele au fost primite într-un stagiu de o lună la Spitalul Saint-Louis, din Paris.

„A fost o experiență extrem de interesantă și foarte utilă pentru profeisa mea. Sunt reanimatoare. Lucrez cu pacienții arși, am anesteziat pacienții arși. E un centru de referință, foarte bine organizat, dotat, care poate oferi o perspectivă foarte clară despre tratarea acestor pacienți”, spune Luminița Stănciulescu.

Medicul român a fost impresionat mai ales de modul în care colegii francezi sunt organizați.

Pentru mine acest stagiu este un succes profesional. În România se depun eforturi importante pentru tratarea cu profesionalism a pacienților, dar diferențele sunt de natură financiară”, adaugă Luminița Stănciulescu.

Profesorul Marc Chaouat, specialist în chirurgie plastică și de reconstrucție, a fost unul dintre inițiatorii acestui proiect. El venise în România pentru a oferi stagii de pregătire medicilor români chiar în perioada în care a avut loc incendiul din București.

Eu am venit în România chiar în momentul accidentului din club”, spune Marc Chaouat.

A fost dramatic. Ceea ce s-a întâmplat în România nu am trăit niciodată în Franța. În întreaga mea carieră n-am văzut un accident cu atâția arși grav. A fost foarte complicat pentru mine, mai ales că trebuia să fac lucrurile în alte condiții decât cele cu care sunt obișnuit. Am fost mai mult spectator decât actor”, adaugă specialistul.

Incendiul în care și-au pierdut viața 64 de oameni a revelat carențele din sistemul medical românesc.

Toată lumea a făcut tot ceea ce a putut, toată lumea s-a implicat. A fost un lucru evident pentru noi. Acum, condițiile locale nu știu dacă erau perfecte. De aceea și venisem în România. Știam că centrele de arși trebuie renovate, modernizate și nu acesta era cazul în acel moment. Țara nu era pregătită să aibă atâția arși în același timp. S-au descurcat cum au putut”, mai spune Marc Chaouat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri