Lista compensatelor, un nou scandal. Pacienți și medici, nemulțumiți de numărul medicamentelor delistate

Data publicării:
medicamente

Scoaterea unor medicamente din lista tratamentelor compensate este prevăzută într-un proiect aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Asociaţiile de pacienţi au deja critici.

Medicamentele care au rămas şi nu au fost delistate, chiar dacă sunt perimate şi uzate moral, vor avea efecte destul de urâte în rândul pacienţilor. Vorbim de efecte adverse majore care pun în pericol chiar viaţa pacientului”, spune Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

„Cei mai afectaţi sunt probabil copiii, pentru că dispare Ibuprofenul de pe lista de compensate. Este singurul medicament care se dă la febră. În momentul în care dispare, părinţii care nu îşi pot permite nici măcar antitermicele uzuale - o să fie o problemă”, spune Sandra Alexiu, vicepreşedintele Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie.

Probabil că, dacă în dezbaterea publică se va considera că Ibuprofenul, cel puţin pentru copii, să aibă o variantă de compensare, sunt convins că vom găsi o soluţie”, spune Marius Savu, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

Proiectul prevede reducerea subvenţiei pentru alte 12 medicamente folosite în boli cronice.

„Sunt administrate pacienţilor cronici, adică timp îndelungat, chiar până la sfârşitul vieţii. Pentru cei care le iau, probabil au un impact important financiar”, spune Sandra Alexiu.

„Toate aceste terapii, în lipsa lor, pot produce stări destul de delicate pentru pacient. Pacientul înainte plătea 25 de lei pe lună şi acum o să fie nevoit să plătească 40 de lei pe lună”, spune și Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale de Protecţie a Pacienţilor.

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului spun, însă, că măsurile prevăzute în proiect sunt argumentate.

„În acest moment calculăm impactul bugetar la acele medicamente care vor fi delistate, pentru că este un proces destul de complicat”, spune și Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri