Liste de aşteptare pentru radioterapie. Pacienţii ar avea dreptul la tratament în străinătate

Data publicării:
sala radioterapie

Spitalul Colţea din Bucureşti este una dintre puţinele unităţi medicale unde se poate face radioterapie. Dar, în spatele zidurilor se ascunde o realitate cruntă pentru pacienţii care suferă de cancer - listele de aşteptare.

Camera ascunsă. Discuții reporter-pacienți:

Este foarte, foarte aglomerat. Este cu lunile”.

„La noi a fost programarea două luni şi jumătate.

- Două luni şi jumătate a trebuit să aşteptaţi?

- Da, da. Două luni şi jumătate stai în pauză, nu faci chiar absolut nimic”.

Două luni şi jumătate de aşteptare pentru un pacient pe care boala îl macină încet. Situaţia este aceeaşi şi la Institutul Onocologic, numai că aici se poate rezolva altfel:

„- Aţi aşteptat mult să faceţi radioterapie?

- Nu, la două săptămâni, am vorbit cu cineva acolo şi i-am dat ceva şi...”

Totul se întâmplă din cauză că România nu are suficiente aparate de radioterapie. În 12 centre mai există în jur de 20 de aparate, dintre care jumătate au mai bine de 30 de ani. Necesarul ar fi de 97 de aparate. În aceste condiţii, şi la Institutul Onoclogic de la Cluj, unde există trei aparate, listele de aşteptare sunt lungi.

Ovidiu Coza, medic de radioterapie: „Pentru radioterapie (...) între primul consult și intrarea în tratament, aici termenul de așteptare poate să fie de trei-patru săptămâni. (...) Mai bine de 80 la sută dintre pacienți sunt din afara Clujului. Mulți dintre ei nu-și permit să aibă unde sa stea”.

Bolnavii de cancer din România ar mai avea o şansă la tratament - radioterapia în străinătate. Ei ar fi îndreptăţiţi să meargă peste hotare pentru că serviciul medical este decontat de casa de asigurări şi timpul de aşteptare le poate pune viaţa în pericol.

Oana Gheorghiu, fondatorul Asociaţiei Salvează Vieţi: „90 la sută dintre pacienţii care au nevoie de radioterapie teoretic ar trebui să plece pe formularul E112 dacă medicii ar elibera aceste formulare ținând cont că sunt cozi la secțiile de așteptare și sunt liste de luni de zile”.

Explicaţia autorităţilor este aceeaşi ca în multe alte situaţii - lipsa banilor.

„Problema este că România nu are un buget atât de mare încât să poată trimite toţi bolnavii care au nevoie de radioterapie. Soluţia este aceea de a-i trata în România, nu de a-i trimite pe toţi afară”, spune Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății.

Abia din toamnă ar putea începe şi la noi un program de dotare a spitalelor cu aparate de radioterapie. Dar acest program nu va fi gata imediat. De exemplu, a fost nevoie de doi ani pentru ca două aparate noi să fie date în folosinţă la Institutul Oncologic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri