Sari la conținut

Localităţi fără medic, de peste 20 de ani

Maria Galde are şase copii, iar de fiecare dată când cei mici s-au îmbolnăvit, femeia a fost nevoită să meargă zeci de kilometri până la Spitalul din Lugoj.

„Am fost la Lugoj la spital, le-a dat tratament injectabil şi acum o să mergem iar la control, tot la Lugoj. E foarte greu, e departe, dar trebuie să mergem pentru că sunt copii şi nu putem să îi ţinem aşa”, spune ea.

Comuna Ohaba Lungă a rămas fără medici de familie în 1994. Asta pentru că numai zece la sută dintre cei 1.050 de locuitori au asigurare medicală.

Lăzărescu Ion, primarul localităţii Ohaba Lungă: „S-au perindat poate 20 de medici în acest interval de timp, dar au stat două trei luni şi au plecat”.

Singura care îi mai ajută pe oameni este o asistentă medicală, care locuieşte în comună.

Paradoxal este că localitatea are un dispensar, care în urmă cu trei ani a fost renovat cu 160.000 de lei, bani din bugetul local.

În comuna Floreşti, judeţul Cluj, în schimb, peste 500 de pacienţi aflaţi pe lista unui medic de familie sunt nevoiţi să îşi caute în cel mai scurt timp alt doctor. Asta după ce Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Cluj a încetat contractul cu medicul la care erau înscrişi oamenii, pe motiv că nu a reuşit să adune numărul de pacienţi cerut.

Contractul medicului de familie a încetat la începutul acestei luni. În termen de 6 luni, doctorul trebuia să ajungă la 700 de pacienţi, însă a avut pe listă doar 509.

În comuna Floreşti mai există încă cinci cabinete de medicină de familie la o populaţie de peste 20.000 de locuitori.