Mai multe transplanturi de ficat, mai multe şanse de vindecare: Medicii români au depăşit estimările privind numărul intervenţiilor chirurgicale

Data publicării:
transplant-1

Medicii români care realizează transplanturi de ficat au reuşit să depăşească previziunile de la începutul anului: în doar şapte luni au efectuat 78 de operaţii de transplant, cu toate că estimarea iniţială era de 75 de operaţii de-a lungul întregului an. Acum, chirurgii spun că vor depăşi o sută de transplanturi până la finalul lui 2013. În acest moment, alţi 300 de români aşteaptă să primească un ficat nou.

Mai multe transplanturi de ficat înseamnă mai multe şanse de vindecare pentru pacienţii care se află pe lista de aşteptare. Cele 78 de transplanturi realizate de-a lungul primelor şapte luni ale anului au făcut ca timpul petrecut de un pacient pe această listă să scadă. Cauza o constituie numărul mare de donatori, rezultat al muncii depuse de specialiştii din cadrul echipelor de recoltare de organe. Medicii care coordonează această activitate au reuşit să convingă mult mai multe familii să doneze organele rudelor aflate în moarte cerebrală, astfel încât „la începutul anului nici noi nu am bănuit că vom avea un număr atât de mare de donatori care vor exista în 2013”, a declarat şeful Centrului de Transplant Hepatic Fundeni, prof. dr. Irinel Popescu.

În acest moment mai sunt pe lista de aşteptare pentru un transplant de ficat aproximativ 300 de pacienţi.

Banii alocaţi de Ministerul Sănătăţii s-au terminat mai repede, aşa că a fost nevoie de o rectificare bugetară şi pentru acest program. „70 de milioane de lei vor merge către programele naţionale de sănătate; primim credite de angajament, unul dintre ele fiind transplantul - ştiţi că suntem destul de mult descoperiţi”, declara în acest sens luna trecută ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

După această rectificare vom putea să avem acoperirea financiară, astfel încât să nu ajungem în situaţia de a avea donatori şi de a nu putea face operaţia de transplant din lipsă de finanţare”, explică prof. dr. Irinel Popescu.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri