Sari la conținut

Mai mulți bani pentru mâncarea pacienților

Spitalul din Slatina. La micul dejun bolnavii au avut ceai, o felie de pâine şi o jumătate de lingură de gem. La prânz, în meniu a apărut puţină carne în ciorbă. La felul doi, doar legume.

„În meniul zilei de azi, pentru bolnavii internaţi în Spitalul Judeţean de Urgenţă am pregătit ciorbă de pasăre cu găluşte de griș, ciorbă de fasole, supă de zarzavat, supă de legume, pilaf de orez cu ciuperci”, declară Felix Feteleanu, asistent nutriţionist.

La spitalele mici, problemele sunt şi mai mari. Ca un exemplu, la Spitalul Orăşenesc Balş pacienţii nu au în fiecare zi carne în meniu. Cât despre fructe... niciodată.

Specialiştii avertizează că, pentru o recuperare mai rapidă, pacienţii au nevoie de cât mai multe proteine animale şi de vitamine din fructe.

Elena Preda, asistent dietetician, spune că este necesar „150 de grame în cazul pulpelor, 100 de grame în cazul mezelurilor, 100 de grame în cazul cărnii tocate”.

Norma de hrană a pacienţilor este reglementată printr-o Hotărâre de Guvern din 2008.

„Alocaţia de hrană a rămas tot șapte lei, pe când preţul alimentelor a crescut, dar este mică alocaţia, este loc de mai bine”, spune Ştefan Stănculescu, managerul Spitalului Orăşenesc Balş.

Ministerul Sănătăţii are în plan să schimbe lucrurile. „Noi avem chiar şi un draft de hotărâre de Guvern. Aţi văzut că încet, încet, rezolvăm toate problemele din sistem sau măcar încercăm. Uneori mai şi reușim”, a declarat Nicolae Bănicioiu.

În funcţie de afecţiuni, Ministerul Sănătăţii propune ca pentru adulţi sumele să fie majorate de la 7-13 lei pe zi, la 10-16 lei, iar pentru pacienţii copii sunt prevăzuţi între 3 şi 17,5 lei, faţă de 1,8 - 14,5 lei cât se primesc în prezent.