Mai puţine paturi în spitale. Ministerul Sănătății vrea să desființeze încă 2.000 de locuri

Data publicării:
salon spital paturi

În ultimii trei ani au fost desfiinţate peste 13.000 de paturi în unităţile medicale din România, iar în 2014 ar urma să mai fie eliminate încă 2.000. Reducerea va însemna o listă şi mai lungă de aşteptare pentru pacienţi, spun reprezentanţii spitalelor din Cluj, care atrag atenţia că paturile ar trebui suplimentate, şi nu reduse.

,92% dintre pacienţii noştri se află pe o listă de aşteptare. La nivelul anumitor specialităţi, perioada de aşteptare se întinde până la patru luni, cinci luni de zile”, spune Sanda Patrichi, managerul Spitalului de Recuperare Cluj-Napoca.

Şi la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara vin mai mereu mai mulţi pacienţi decât numărul locurilor disponibile.

La secţia de pneumoftiziologie sunt perioade când, uneori, merg cu o capacitate de peste 100%. La secţia de Boli Infecţioase, unde nu poţi pune două boli, mai ales la copii, contagioase în acelaşi salon, şi aici avem mari probleme cu pacienţii”, spune Virgil Musta purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecţioase din Timişoara.

Nici pacienţii din Vaslui nu au locuri suficiente. Oamenii se plâng că ajung să doarmă uneori pe canapelele pentru vizitatori..

Peste o treime din pacienţii internaţi ar putea fi trataţi în ambulatoriul de specialitate, spune Ministerul Sănătăţii, pentru a motiva reducerea paturilor.

„Nu am dezvoltat încă un sistem de ambulatoriu şi de medicină primară care să poată trata acele afecţiuni care pot fi tratate în ambulatoriu, dar în acest moment se tratează în spital”, spune însă Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Pentru următorii doi ani, Ministerul Sănătăţii are în plan să mai desfiinţeze încă 2.000 de paturi, pentru a atinge media europeană, o țintă asumată de România în cadrul acordurilor cu Banca Mondială. În total, până în 2016, ar urma să mai dispară peste 4.000 de paturi la nivel naţional.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri