Mâncare nesănătoasă la chioșcurile din școli. Nutriționiștii: Copiii care nu mănâncă sănătos pot face boli cardiace

Data publicării:
chiosc

Profesorii ştiu ce se întâmplă, însă nu au nimic împotrivă. Nutriţioniştii avertizează însă că o alimentaţie nesănătoasă poate favoriza apariţia bolilor cardiace mai târziu.

În fiecare pauză, de la chioşcul din incinta Şcolii Nr. 29 din Galaţi, elevii pot cumpăra bomboane, acadele, pizza, hamburger, chipsuri sau băuturi răcoritoare. Numai alimente nesănătoase, interzise, cel puţin teoretic, în şcoli. Vânzătoarea ştie clar ce şi cui vinde, dar se scuză. Nu este ea patronul.

„Dacă o luăm aşa, nimic nu-i sănătos în ziua de azi.”, spune aceasta.

În zadar depun părinţii plângeri. Amenzile date de Direcţia de Sănătate Publică pot fi numărate pe degetele de la o mână.

„În cursul anului 2013, trei societăţi au fost amendate cu amenzi cuprinse între 500 şI 1.000 de lei tocmai pentru nerespectarea legislaţiei privind alimentaţia nesănătoasă din unităţile de învăţământ.”, susține Valentin Boldea, director DSP Galaţi.

Nutriţioniştii trag însă un semnal de alarmă. O alimentaţie nesănătoasă la o vârstă fragedă poate avea efecte negative la maturitate.

„Pe de-o parte, grăsimile din chipsuri, pe de altă parte fructoza din băuturile îndulcite cu fructoză determină fabricarea în cantitate mare a grăsimilor în ficat, care vor ridica riscul de boală cardio-vasculară a acestui copil când va fi adult”, explică Magdalena Moroșanu, medic nutriționist.

Dar, în zadar avertizează medicii că alimentele de la chioşc nu le fac bine celor mici. Părinţii şi profesorii sunt cei care trebuie să facă front comun pentru ca elevii să mănânce sănătos şi atunci când sunt la şcoală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri