Mărturii cutremurătoare: bolnavi, condamnaţi la suferinţă  

Data publicării:
mizerie spitale

În saloane, mirosul este insuportabil, iar mai mulţi bolnavi au acum boli de piele. Spitalul nu are nici măcar apă curentă şi canalizare.

Autorităţile ridică din umeri şi spun că nu au nici bani, nici medici pentru a trata pacienţii aşa cum se cuvine. „Baia, baia este o problemă maximă. Care vrea se spală, care nu, nu-i bagă nimeni forţat. Pe căldurile astea i-a luat mâncărimea de piele, probabil că se spală mai rar. Te sufoci acolo. Paturi puse unul lângă altul, un mic culoar de mers între dânsele”.

Sunt mărturiile cutremurătoare ale celor care de ani de zile își vizitează rudele internate la Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Pădureni Grajduri. Într-un salon de nici patru metri pătraţi sunt şi 10 paturi care stau lipite unul de altul. Un spaţiu de trei ori mai mic faţă de norme.

Mi-a cerut un prosop, adu-mi mamă că nu am cu ce să mă şterg după baie. Primul care a intrat în baie, a luat prosopul s-a şters din cap până în picioare şi-l dă la următorul şi de la următorul, la următorul”, a povestit ruda unui pacient. Pacienții sunt pe cont propriu. Explicaţia? Sunt prea puţini angajaţi. Un asistent şi doi infirmieri au în supraveghere câte 90 de pacienţi. „Sunt 370 de pacienţi, spaţiul la ora actuală ar fi suficient pentru cam 147 de pacienţi”, a spus Mircea Gavrilescu, medic la Spitalul de Psihiatrie şi Măsuri de Siguranţă Pădureni-Grajduri.

Nu am aceste informații, dacă sunt internați atât de mulți pacienți. Oricum este foarte greu să se lucreze cu un pacient psihic”, a declarat Oana Grigore, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății.

Ca şi cum nu ar fi condamnaţi să trăiască pentru totdeauna în lumea lor, zece pacienţi au fost diagnosticaţi cu boli de piele „Sunt ok, un tratament cu un unguent. Cauzele, posibil să fie de la căldură, de la statul prin iarbă”, a spus Sebastian Potomeanu, managerul Spitalului de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Pădureni-Grajduri. 

Nimeni în afară de rude nu vorbeşte despre problemele de igienă. Spitalul se află în pădure şi nu este racordat la sistemul de apă și canalizare. „Apă curentă nu este, avem fântână, avem de astea… asta e situaţia. Se face baie, săptămânal”, a explicat Victor Idriceanu, consilier juridic. De-a lungul timpului s-au tot făcut controale, dar condiţiile au rămas aceleaşi.

Direcţia de Sănătate Publică s-a autosesizat. A fost trimisă o echipă de control în teren”, a spus Marius Voicescu, purtător de cuvânt al DSP Iași.

Ca să asigure condiții mai bune pentru pacienți, conducerea unității medicale a cerut Ministerului Sănătății 300.000 de lei pentru reabilitarea unei clădiri unde ar putea fi mutați aproape 100 de pacienți.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri