Medic: Când extragem molarii de minte

Data publicării:
dentist 3

Molarii de minte pot produce dureri şi pot afecta dinții din jur. De ce se întâmplă acest lucru şi când se ajunge la scoaterea măselelor de minte, ca ultimă soluţie a explicat la Digi24 Dragoş Epistatu, medic primar de ortodonție şi ortopedie dentofacială.

Molarii de minte sunt ultimii apăruţi în erupţia molarilor definitivi şi de foarte multe ori nu au loc să iasă falcat. „Din acest motiv, avem de-a face de foarte multe ori cu acele tulburări de erupţie ale molarilor de minte, adică molarul de minte în poziţii ectopice, adică acolo unde nu trebuie să fie, molari de minte semi-incluşi, incluşi, molari de minte cu toată gama de tulburări care pot să ducă de aici”, a spus medicul Dragoş Epistatu.

Cât despre problemele care apar acesta spune că este vorba de tulburări de tip nervos: dureri locale, tulburări de tip infecţios, periconorita este tot în cadrul acetor manifestări, o inflamaţie a ţesuturilor în jurul molarilor de minte. „Pot să existe şi tulburări mecanice de rezistenţă a mandibulei şi multe alte probleme. Afectarea dinţilor de lângă, adică a molarilor de 12 ani, rizaliză radiculară de exemplu, am avut un caz în care s-au pierdut şi molarii de 12 ani din cauza molarilor de minte, fără ca pacientul să îşi dea seama, până în momentul în care s-a întâmplat această problema destul de serioasă”, a spus medicul primar de ortodonție şi ortopedie dentofacială.

Acesta a mai spus există și situaţii în care molarii de minte sunt perfect la locul lor şi nu are niciun rost că cineva să-i scoată. „La prima prezentare a unui pacient într-un cabinet de medicină dentară, trebuie să se facă o radiografie panoramică, pentru că pe radiografia panoramică se văd lucrurile care cu ochiul liber nu pot fi observate. Această scanare este obligatorie, iar doctorul curant o să-şi dea seama de evoluţia molarului de minte în timp.

„Dacă individul respectiv mai are potenţial de creştere, adică se situează sub vârsta de 12 ani medicul curant o să-şi dea seama dacă dintele respectiv va duce la accidente şi complicaţii. Dacă există această posibilitate a tulburării mecanismelor locale prin prezenţa lui şi va decide dacă se scoate sau nu se scoate. Există copii cu aşa-zisele tulburări de creştere, anomalii dentomaxilare la care molarii de minte nu au loc pe arcadă şi nu ar face decât să complice lucrurile şi atunci se poate recurge la extracţia molarilor de minte, se poate recurge şi la extracţia terapeutică a altor dinţi în locul molarilor de minte, sau există situaţii în care molarii de minte sunt parţial vizibili în cavitatea bucală”, a spus Dragoş Epistatu.

Măsele de minte, spune medicul, se pot căria mai uşor pentru că sunt greu igienizabili, ei fiind situaţi în zonele posterioare ale cavităţii bucale. „Pacienţii nu ajung să igienizeze foarte bine, pentru că zonele respective nu se văd. În oglindă, în oglinda de acasă a fiecăruia, molarii de minte nu se văd mai deloc”, a precizat medicul. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri