MEDIC. Ce este sindromul metabolic

Data actualizării: Data publicării:
Overweight people in Glasgow City Centre
Foto: Gulliver/GettyImages

Boli cardiovasculare, diabet sau chiar Alzheimer. Iată câteva dintre cele mai grave complicații ale sindromului metabolic. Aflați mai jos când este cazul să ne alarmăm și ce este mai exact acest sindrom.

Sindromul metabolic nu este o boală în sine, ci un cumul de factori de risc.

„Sunt probleme de sănătate care nu dor, dar care de obicei apar împreună și stau la baza apariției bolilor cronice moderne. Bolile cardiovasculare, infarct, cardiopatie ischemica, diabet, cancer, Alzheimer și este bine să încercăm să identificăm și să-i controlăm pe fiecare în parte”, spune dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice.

Diagnosticul este pus dacă pacientul se confruntă cu cel puțin trei dintre următoarele probleme.

Este vorba de o greutate corporală mare dar cu preponderență abdominală a grăsimii, deci obezitatea abdominală, este vorba de creșterea trigliceridelor în sânge sau a scădereii colesterolului bun, prezența hipertensiunii arteriale și tulburarea metabolismului glucidic, chiar dacă nu e vorba de prezența diabetului. O glicemie ușor crescută, în stadiul de prediabet poate aduce riscuri pentru sănătate”, mai spune dr. Catrinel Macovei.

Principalii factori de risc sunt alimentația dezechilibrată și lipsa mișcării.

„Ne confruntăm cu prezența sindromului metabolic mult mai devreme, practic și la copii observăm că din profil sunt copii cu burtă, cu un ambdomen proeminent și acolo este grăsime care va genera în 10-20 de ani, nu vor apuca să ajungă la bătrânete, înainte de a face sindromul metabolic”, adaugă medicul.

Tratamentul sindromului metabolic constă în schimbarea stilului de viață. Adică mese echilibrate combinate cu mișcare. Astfel, odată eliminat excesul ponderal, pacientul obține și o îmbunătățire a tuturor simptomelor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri