Sari la conținut
News Alert

Medic: Ce înseamnă dacă ne lăcrimează ochii

Pentru a preveni afecţiunile ochilor trebuie să avem grijă să îi protejăm. Despre ce poate dăuna vederii în mediul în care trăim a vorbit la Digi24 Ozana Moraru, medic oftalmolog. Fumatul, soarele sau calculatorul folosit în exces dăunează sănătăţii ochilor. Care sunt simptomele care ne spun că ochii au o suferinţă? Care sunt factorii care agresează ochii? Cât de important este să purtăm ochelari de soare? Sunt doar câteva dintre întrebările la care a răspuns medicul oftalmolog Ozana Moraru.

Atunci când ochii sunt agresaţi pot apărea următoarele simptome: ochi roşu, senzaţie de corp străin, durere, înţepături sau mâncărimi la nivelul ochiului, hiperlăcrimare sau dimpotrivă, senzaţie de ochi uscat, sensibilitate la lumina (fotofobie), scăderea temporară sau permanentă a vederii a unuia sau ambilor ochi, vedere dublă, deviaţia unuia sau ambilor ochi (strabism), existenţa unei inflamaţii sau alergii la nivelul pleoapelor. 

Ozana Moraru a explicat la Digi24 care sunt factorii care agresează ochii. Medicul oftalmolog spune că soarele şi terenul nisipos pot favoriza apariţia cataractei, aceasta precizând că e doar o observaţie şi că până acum nu există studii bine documentate.

„Fumatul: factor de risc pentru toată circulaţia în organism inclusiv pentru vasele din fundul de ochi, astfel pot apărea chiar ocluzii de arteră sau venă, probleme grave de vedere. Poluarea şi praful pot favoriza conjunctivite, keratoconjunctivite, nu infecţioase ci iritative. Alergenii, polen şi alţi alergeni, conjunctivite alergice”, a explicat medicul oftalmolog, Ozana Moraru, la Digi24.

Aceasta a mai spus că folosirea în exces a calculatorului poate da sidrom de oboseală oculară, menționând că televizorul nu dă probleme oculare. De asemenea, lumina de neon poate da simptome de oboseală oculară, la fel şi lentilele de contact.

Medicul oftalmolog a mai spus că apa contaminată a bazinelor de înot poate produce înroșirea ochilor şi apariţia unor secreţii oculare anormale din cauza apariţiei unor conjunctivite bacteriene sau virale.