Sari la conținut

Medic, despre obiceiurile alimentare la români: „Lasă, eu sunt bogat, eu am cu ce, eu pun o friptană cât capacul de WC”

Cum gătim carnea? Raportul Organizației Mondiale a Sănătății oferă următorul răspuns: „Gătirea la temperatură înaltă generează compuși care ar putea contribui la creșterea riscului de cancer, dar rolul acestor compuși nu este pe deplin cunoscut.” Atunci cum o preparăm?

Așa cum vrem,” răspunde Dr. Doru Negru, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice. „Am învățat aa, mama n-avea săraca sau mama mare și punea o bucată de carne și o înmulțea cu ștevie și cu legume multe ca să te saturi. Dar așa-i făcut să fie. Lasă că eu sunt bogat, eu am cu ce, eu pun o friptană cât capacul de WC. Păi stai puțintel, dar de ce, că nu-i normal.

Potrivit raportului Organizației Mondiale a Sănătății, 50 de grame de carne procesată, consumată zilnic, crește riscul de cancer.

„Această șunculiță, vai ce frumos arată, vai ce gustoasă este, păi fir-ar să fie, mama mare avea și ea șuncă legată în pod. Dar stătea foarte bine mersi de iarna până iarna cealaltă fără să fie învelită în nimic și nu se râncezea sau strica. Tăiați o felie din asta, lăsați-o în frigider și o să lase o grămadă de zeamă. Nu este afumată, minunăția asta. Mama mare afuma șunca. Asta nu este. Asta este deshidratată și băgată în zeamă care are aromă de fumspune Dr. Negru, vorbind despre șunca din comerț.

Însă pe lângă calitatea produselor, este importantă și cantitatea.

„Putem să mâncăm orice, contează cât”, este sfatul oferit de specialist. „Putem mânca carne, putem mânca carne procesată. Cum să nu mănânci o friptură la grătar? Cum să nu mănânci un mic, e mâncarea noastră tradițională, cu tot bicarbonatul, cu toate năzdrăvăniile. Dar de aici până la a mânca în fiecare zi și până la a face mațul bârnă e mare deosebire”, spune dr. Doru Negru.Pe aceeași temă