Sari la conținut

Medic: Răguşeala ar putea ascunde boli grave. Ce se întâmplă în realitate când ne pierdem vocea?

Astăzi este ziua internaţională a vocii. Ce se întâmplă când ne pierdem vocea sau răguşim, care sunt cele mai frecvente cauze, dar şi cum putem preveni acest lucru a explicat la Digi24 medicul ORL, Corina Mella.

Principalele cauze pentru care apare răguşeala, spune medicul Corina Mella, ar putea fi abuzul vocal, infecţii acute, inflamaţii cronice sau tumori. „Dacă răguşeala nu trece în trei săptămâni cu tratament trebuie să ajungem la specialist pentru a face o evaluare a corzilor vocale. Vorbitul în şoaptă este interzis, trebuie să respectăm repaos vocal de la situaţie la situaţie”, a explicat medicul ORL.

Aceasta a precizat că răguşeala apare mai des la anumite categorii de persoane: profesorii, avocaţii, oamenii de televiziune, cei care trebuie să vorbească mult, să comunice mult, actori, cântăreţi.

„Există măsuri de igienă vocală pe care un profesionist de voce trebuie să le respecte: hidratarea foarte bună, consumul de lichide care trebuie să asigure o umidifiere a căilor respiratorii. Trebuie să bem apă. Trebuie să încălzim vocea. Niciodată nu trebuie să cântăm, înainte de ore de canto nu cântăm pe voce neîncălzită. În al treilea rând e bine să menţinem totdeauna un echilibru în odihnă. Şi laringele oboseşte. Anumite alimente pot afecta corzile vocale: condimentele iuţi, regimurile hiperproteice, proteinele îngroaşă mucusul şi atunci persoanele au tendința de a face raclaj, de a-și drege vocea”, a explicat medicul ORL, Corina Mella.