Medicamentele care se dau fără reţetă s-au scumpit cu 8% faţă de anul trecut

Data publicării:
MEDICAMENTE 25888-Mediafax Foto-Radu Iordache-1

Datoriile de un miliard de euro pe care statul le are la plata medicamentelor îi afectează pe pacienţi. Acest lucru se întâmplă nu doar în privinţa medicamentelor compensate şi gratuite, ci şi a celor care se dau fără reţetă. Acestea s-au scumpit cu 8% în primele trei luni ale anului, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2012.

Preţul medicamentelor care se dau fără reteţă nu sunt stabilite de Ministerul Sanatatii, aşa că un producator, un distribuitor sau un farmacist poate pune adaosul comercial pe care îl doreşte. Aşa se face că în ultimii ani preţurile acestor medicamente au tot crescut. Cauza este simplă şi ţine de modul în care este finanţat sistemul de vânzare al medicamentelor. 

În cazul medicamentelor compensate şi gratuite, statul decontează reţetele la un an după ce au fost eliberate în farmacii. Iar în acest moment statul are datorii de un miliard de lei. Pentru a putea supravieţui şi pentru a face rost de bani cash, actorii de pe piaţa farmaceutică se bazează pe vânzarea acestor OTC-uri, cum se numesc medicamentele care se dau fără reţetă.

Vânzările au crescut cu 10% în ultimul an

Datele firmelor care analizeză piaţa farmaceutică arată că în primul trimestru din 2013, comparativ cu 2012, preţurile acestor OTC-uri au crescut cu 8 la sută, iar valoarea totală a medicamentelor vândute a fost de 480,25 de milioane de lei, în creştere cu 10 la sută faţă de 2012. Ca număr, în primele trei luni s-au vandut 43 de milioane de cutii de medicamente OTC. 

Cel mai vândut OTC pe piaţa din România a fost Nurofen, din care s-au vândut 2,4 milioane de cutii, iar creşterea de preţ a fost de 2 la sută.

Pe locul doi ca vânzari se află Aspenter, dar al cărui preţ nu s-a modificat. Urmează Parasinus, în cazul căruia preţul a crescut cu 0,9 la sută, Theraflu, mai ieftin cu 1,5 la sută. şi Strepsils, cu cea mai mare creştere de preţ, de 3,1 la sută.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri