Medicamentele ieftine dispar

Data publicării:
farmacie

Ieftinirea cu până la 60% a medicamentelor a dus la o situaţia paradoxală. Zeci de medicamente cu preţ mic lipsesc din spitale şi farmacii, pentru că nu mai există pe piaţă. Uneori e vorba despre tratamente vitale.

Ne confruntăm cu o lipsă a unui antiaritmic foarte important - Amiodaronă injectabilă. De ceva timp lipseşte Digoxina tablete din farmacii, ne aşteptăm să se prezinte pacienţii cu fibrilaţie cronică la noi, la Unitatea de Primiri Urgenţe”, spune Silvia Nica, medic specialist ATI, Spitalul Universitar Bucureşti.

Farmaciştii recunosc problema, dar deocamdată nu au soluţii.

Dumitru Lupuliasa, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România: „Dacă este un singur produs, până la înregistrarea altora trebuie găsite alte soluţii terapeutice şi nu întotdeauna există posibilitatea de a se înlocui cu aceeaşi eficacitate.”

Prinşi la mijloc, pacienţii ajung să umble după medicamente zile în şir. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate dă vina pe conducerea spitalelor.

„Contează foarte mult acele contracte încheiate între spital şi distribuitor, depinde de condiţiile puse. Dacă se întâmplă peste noapte să nu mai fie un medicament, ar trebui să vedem de ce, că producătorul nu îl mai produce, că nu mai există pe piaţă...”, spune Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.

Până acum, medicii au întocmit o listă neoficială cu 75 de medicamente de care au nevoie urgentă în diverse spitale din ţară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri