Sari la conținut

Medicii care pleacă în străinătate sunt motivaţi în primul rând de condiţii, apoi de bani

Indiferent de sistemul medical în care vor să lucreze, medicii care vor un loc de muncă în străinătate se uită şi la condiţiile de lucru. Un salariu de 1.900 de lire pe săptămână în Anglia tentează, dar uneori nu e totul.

Roxana Motronea este studentă în anul III. Este convinsă că va profesa într-o altă ţară, nu neapărat pentru că va primi mai mulţi bani, ci pentru că va lcra în condiţiile pe care în România nu le are.

„Modul de lucru şi avantajele pe care le ai acolo, adică echipamentele şi toată aparatura. În România ştim prea bine că nu e situaţia asta. Deci nu salariu este... În primul rând posibilitatea mea de a mă dezvolta ca medic”, spune Roxana Motronea.

Nu e singura care vede lucrurile în acest mod.

„Aşteptăm un loc care se potriveşte cu nivelul nostru de muncă, nu orice”, spune un alt medic.

Nick Sljivic ştie ce pretenţii au românii. De 15 ani recrutează medici şi asistenţi de aici.

„De obicei, medicii şi asistentele care pleacă de aici caută oportunităţi mai bune. Caută fie condiţii mai bune, fie un salariu mai bun”, spune Nick Sljivic, reprezentantul unei firme de recrutare din Marea Britanie.

Mai nou, ţara în care vor să lucreze e un alt criteriu important. Iar statele exotice vin puternic din urmă, cu oferte tentante.

„Kuweit, Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită - în Orientul Mijlociu salariile sunt undeva peste 6.000 de euro pentru că taxele sunt foarte mici”, spune Vlad Sarca, reprezentantul unei firme de recrutare.

Pachetul oferit de asiatici e mult mai generos decât cel oferit de statele europene.

„Se asigură şi cazare şi un zbor către casă pe durata contractului”, spune Vlad Sarca.

Cu astfel de condiţii, numărul medicilor care părăsesc România poate creşte şi mai mult. Numai în ultimii şase ani, aproape 14.000 de doctori şi peste 40.000 de asistente au plecat să lucreze peste hotare pentru salarii chiar şi de 10 ori mai mari.