Sari la conținut

Medicii care se întorc în ţară. De ce au renunțat la salariile mai mari și condițiile de lucru mai bune

Daniela Drăghiciu este medic primar pediatru de mai bine de 12 ani și lucrează în secția de primiri urgențe a Spitalului de copii din Cluj. A salvat sute de vieți. Problemele și neajunsurile din sănătate au convins-o să încerce o experiență în afara țării.

„Am fost un an într-un sistem altfel decât al nostru, altfel înseamnă un sistem mai dezvoltat. Un sistem care aplică lucruri pe care noi vrem să le aplicăm în România”, spune ea.

Deși îi era mai bine din punct de vedere financiar, după un an a decis să se întoarcă acasă. În situația ei sunt și alți șase medici, angajați la același spital. Conducerea unităţii spune că nu a fost ușor să le țină locul, însă sunt mulțumiți că au decis cu toții să revină.

Oricine pleacă din schemă trebuie să-i preia cineva atribuțiile, numărul de pacienți rămâne același. Sigur că partea bună este că majoritatea medicilor care au plecat s-au întors acasă”, spune Călin Lazăr, director medical al spitalului de pediatrie din Cluj.

Sunt și medici care s-au întors pentru a lucra în mediul privat din România. Aici, spun ei, câștigul poate ajunge la fel ca în străinătate.

„Ca acasă nu e niciunde, condițiile de aici nu sunt foarte grele în comparație cu ceea ce am avut dincolo și am considerat că în balanță atârnă mai greu familia”, spune chirurgul Marius Valea.

Deși numărul medicilor care au plecat din ţară în ultimul an a scăzut, lipsa personalului medical rămâne o problemă.

„Procentul celor care revin în țară este destul de mic, fiind undeva la 15% din totalul celor care pleacă. Din păcate, la ora actuală deficitul la nivel național se situează undeva la 40.000 de persoane”, spune Ștefan Roman, președinte Sanitas.

În ultimul an, peste 1.200 de cadre medicale au plecat să lucreze în străinătate.