Sari la conținut

Medicii fac apel pentru donare de sânge. Directorul Centrului de Transfuzii: "A trecut emoţia declanşată de tragedia de la Colectiv"

Sala de aşteptare a Centrului de Transfuzie Sanguină din Bucureşti era plină cu câteva săptămâni în urmă. Acum, însă, intră un donator doar din când în când.

Doina Goşa, directoarea Centrului de Transfuzie de Sanguină din Capitală: „A trecut emoţia declanşată de acea tragedie de la Clubul Colectiv şi acum am revenit la numărul de donatori pe care îl aveam înainte de 30 octombrie, adică un număr insuficient pentru a asigura aşa cum trebuie cererea spitalelor. Avem în jur de 250 de donatori care vin zilnic faţă de 700, 800 şi 900 cât am avut în zilele acelea”.

E nevoie de cel puţin 400 de donatori zilnic, mai spun doctorii, care se tem că va urma o criză de sânge în spitale. La Foreasca în ultima săptămână au venit doar cinci donatori.

Jenica Zamfir, medic primar hematolog la Spitalul de Urgenţe Floreasca: „Aşa cum, se vede laboratorul este gol, donatori nu avem decât unul doi pe zi faţă de cum am avut în urmă cu două săptămâni, o lună, câte 50, 100 pe zi. Vin sărbătorile, lumea se ocupă de sărbători, nu de donare.

Sângele este relativ pentru că am primit din provincie, dar la grupele rare avem două pungi şi în curând acest stoc se va termina, pentru că l-am primit ieri”.

Sunt însă şi români care se gândesc la pacienţii în suferinţă. Florin a venit pentru victimele de la Colectiv.

„Donez de cinci ori pe an, asta ar trebui să facă toată lumea. În primul rând, e bine pentru sănătatea lor, în al doilea rând ajuţi oamenii”.

Cei care vor să doneze trebuie să aibă vârsta între 18 şi 60 de ani şi măcar 50 de kilograme. Mai mult, trebuie să fie sănătoşi, să nu fi suferit vreodată de hepatită, tuberculoză sau sifilis.