Medicii români, plătiţi sub media Europei. Un rezident câştigă de cel puţin cinci ori mai puţin decât în Occident

Data publicării:
medici-17

Anunţata schimbare a grilei de salarizare a medicilor din România pare că nu va îmbunătăţi situaţia: rezidenţii vor câştiga la fel ca şi până acum, puţin peste o mie de lei, în timp ce salariul unui doctor cu experienţă ar ajunge la echivalentul a o mie de euro.

România va continua să fie ţara care plăteşte medicii cu cele mai mici salarii din Europa. Cu excepţia Bulgariei, care plăteşte un rezident cu echivalentul a 307 euro, mai puţin cu 69 de euro decât un doctor începător din România.

Dintre ţările foste comuniste, numai Slovacia şi Slovenia plătesc mai mult de 1.000 de euro unui medic ieşit de pe băncile şcolii. Un rezident sloven este chiar mai bine plătit decât unul britanic.

Destinaţiile occidentale preferate de tinerii medici români nu sunt şi ţările care oferă cele mai mari salarii, însă ele le depăşesc oricum de cel puţin cinci ori pe cele de la noi.

În Germania salariul se apropie de 4.000 de euro, iar în Franţa şi Italia venitul lunar ajunge la 4.500 de euro.

Rezidenţii din Danemarca sunt plătiţi cel mai bine din Europa, dacă luăm în calcul salariul brut: peste 8.300 de euro.

Și când vorbim despre situaţia medicilor specialişti ne aflăm tot la coada clasamentului. Chiar dacă există cazuri în care, în România, salariile unora dintre ei pot ajunge chiar la 9.000 de lei, media nu depăşeşte 3.000 de lei.

Toate ţările foste comuniste par să aibă dificultăţi în a oferi cadrelor medicale specializate un venit care să depăşească pragul de o mie de euro, după plata tuturor taxelor şi impozitelor. Slovacia şi Slovenia acordă însă salarii cuprinse între 2.500 şi 4.000 de euro medicilor specialişti.

Sumă însă mică în comparaţie cu ceea ce câştigă colegii lor din ţările occidentale. În Belgia, Danemarca şi Italia, salariul lunar brut al unui doctor porneşte de la 10.000 de euro.

Medicii francezi şi germani primesc între 7.000 şi 8.000 de euro, în timp ce colegii lor britanici se apropie de 10.000 de euro pe lună.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri