Sari la conținut

Metabolismul ne influențează greutatea. Cum se ține sub control

Ne îngrăşăm în funcţie de cât de mult mâncăm, însă nu toată lumea pune kilograme cu aceeaşi rapiditate! Vinovat este, se pare, metabolismul nostru.

„Metabolismul este funcţia organismului prin care se procesează nutrienţii pe care noi îi ingerăm. Asta pe scurt. Este un proces foarte complex, prin el se ard nutrienţii pe care îi consumăm”, explică Simona Carniciu, medic diabet, nutriție și boli metabolice.

Modul în care organismul procesează nutrienţii diferă de la om la om şi depinde de mai mulţi factori.

„Sunt diferenţe de rată metabolică genetică, de viteza reacţiilor de metabolizare, de ardere şi de direcţiile pe care o iau preponderent anumiţi metaboliți în corp. Unii depun, unii consumă, merg spre formare de energie, de cât se mişcă, de nivelul de stres, pentru că stresul e implicat şi în timpul de obezitate şi toate la un loc, activitatea tiroidei, fac diferenţele între noi”, explică dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice.

Metabolismul unei persoane încetineşte odată cu trecerea anilor, iar organismul stochează alimentele sub formă de grăsime, pe care la nevoie o poate transforma în energie.

„Unii oameni au arderi mai mari decât alţii. Dar la un moment dat, într-un anumit moment al vieţii lor, cam după 30-35 de ani, lucrurile se schimbă, ei nu rămân forever (pentru totdeauna - n.r.) slabi”, subliniază dr. Anamaria Iulian, specialist în tratamentul obezității infantile.

„Rata metabolică încetineşte oricum, în jur de 10% la fiecare decadă, de multe ori suntem obișnuiți să mâncăm ca în tinereţe, dar porţiile - asta cred că e una din cheile succesului să nu ne îngrăşăm în timp - să controlăm porţiile, să micșorăm porţiile. La 40 de ani aceeaşi mâncare ca la 20 de ani are alt impact asupra corpului. Şi mă refer la număr de calorii”, precizează dr. Catrinel Macovei.

„Trebuie să ne fie foarte clar că trebuie să existe un echilibru energetic. Cam atât cât aduc ca şi kilocalorie în organism, cam atât trebuie să consum ca să îmi păstrez o greutate la care eu mă simt bine”, spune dr. Anamaria Iulian.

Pentru a afla exact cât trebuie sa mâncam, medicii recomandă testarea metabolismului. În cabinetele de nutriţie acest lucru se afla cu ajutorul unui aparat special.

Adică practic pacientul stă întins pe un pat timp de 10-15 minute, cu o mască prin care primeşte oxigen (...), aparatul ne transformă cantitatea de oxigen utilizată de către funcţiile vitale, de către inimă, sistem respirator, în calorii şi vom afla exact de câte calorii are nevoie organismul nostru pentru a supravieţui”, explică dr. Andreea Dragomir, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice.

O persoană care vrea să slabească trebuie să înceapă în primul rând cu reducerea numărului de calorii. Iar pentru a crește rata metabolică, multe articole de pe internet recomandă consumul anumitor alimente. „Dar nu sunt foarte testate, alimente sau fitonutrienți din alimente care ajută la creşterea metabolismului. Cum ar fi cafeina, vitamina C s-ar mai spune, dar nu sunt lucruri dovedite...”, atrage atenția dr. Simona Carniciu, medic diabet, nutriţie şi boli metabolice.

Există însă mai multe trucuri pentru a controla senzaţia de foame. De exemplu, consumul de anghinare.

Salata rucola, la fel, consumată într-o cantitate mai mare, înainte de masă, scade apetitul. Dacă consumăm într-o cantitate mică, creşte apetitul, de aceea, trebuie să avem foarte mare grijă, 200 grame este suficient”, spune dr. Simona Carniciu, medic diabet, nutriţie şi boli metabolice.

Atenţie însă ce fel de trucuri alegeţi să urmaţi, pentru că foarte puţine sunt eficiente!

Trebuie să ţin cont că totul se plăteşte. Organismul are ceea ce se numeşte homeostazie. Adică o autoreglare fină, internă, care nu rămâne nemodificată. Deci greşelile se plătesc. Şi se plătesc în timp. Şi tot ţinând trucuri, după trucuri, după trucuri, ajung la compoziţie corporală de peste 50% grăsime şi de acolo va fi f greu să slăbesc”, avertizează dr. Anamaria Iulian.

De aceea, singurele metode pentru a ţine sub control metabolismul sunt: reducerea consumului de calorii odată cu înaintarea în vârstă și mișcarea.

„În momentul în care interzicem ceva, organismul o să ceară și automat un lucru interzis ți-l dorești, așa că este cea mai mare greșeală și un cerc vicios în care intrăm, dacă ne propunem să mâncăm după o anumită listă de alimente permise și interzise”, a explicat, în platoul emisiunii „Tinerețe fără bătrânețe”, dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist. Ea este de părere că secretul unei cure de slăbire este diminuarea cantității de alimente pe care le mâncăm în mod obișnuit. Aflați și alte sfaturi de la dr. Mihaela Bilic urmărind materialul video de mai sus.