Metode pentru a scăpa rapid de sughiț

Data actualizării: Data publicării:
Lindsay Lohan Probation Hearing
Foto: Gulliver/Getty Images

De obicei, sughiţul apare dacă aţi consumat alimente iritante pentru stomac: piper, boia sau ardei iute, dar şi după băuturile alcoolice sau carbogazoase. Deși de cele mai multe ori dispare în câteva clipe, există și cazuri în care sughițul devine o problemă de... ore.

Lindsay Lohan Probation Hearing
Foto: Gulliver/Getty Images

Sughițul prelungit poate să apară pe fond de stres continuu, de stări anxioase, șoc, tulburări de personalitate sau isterii, iar sughițul cronic poate fi provocat și menținut prin consumul exagerat de alcool. De asemenea, poate fi un simptom al unor afecțiuni ale sistemului nervos central sau periferic, poate să apară ca urmare a unei leziuni a nervului frenic sau a nervului vag, în cadrul unor intoxicații.
Majoritatea atacurilor dispar de la sine în câteva minute și nu necesită o intervenție medicală. Dacă sughițul nu dispare în câteva ore, este necesar un consult de specialitate.

Deşi pare un fenomen banal, în apariţia sughiţului sunt implicaţi foarte mulţi muşchi, ai toracelui, ai gâtului, ai feţei, abdominali. Dacă a devenit o problemă deranjantă, există multe metode pentru a scăpa de această reacţie a organismului.

„Aceste metode sunt corecte, sunt absolut corecte. Prin ţinerea respiraţiei se creează o presiune constantă în interiorul plămânului, astfel încât nervul frenic este şi el supus unei presiuni prin baroreceptori se reglează vascularizaţia şi nervul frenic încetează iritaţia. Prin a bea apă se întâmplă acelaşi lucru. În momentul în care omul bea apă, în momentul acela prin mişcările peristaltice ale esofagului se face practic un masaj de liniştire al nervului frenic”, explică Sorin Cadar, medic primar ORL

O altă soluţie populară pentru a scăpa de sughiţ este sperietura.

„Sughiţul înseamnă oprire a respiraţiei după care trage aer cu viteză extraordinară producând zgomotul specific. La sperietură se opreşte respiraţia. Şi se opreşte respiraţia exact pe timpul de intrare a aerului”, spune Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală.

Când sughiţul apare la bebeluşi, nu vă speriaţi. E semn că au mâncat cu poftă. Dacă sunt mai mari le puteţi da o picătură de lămâie.

Acest lucru nu funcţionează în cazul adulţilor. De aceea, dacă sughiţul durează mai mult de 20 de minute, ar trebui să vă adresaţi unui specialist. Acest fenomen aparent banal poate ascunde afecţiuni grave precum boli hepatice sau pancreatice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri