Sari la conținut

Mii de medici au intrat în grevă japoneză

Peste 2.500 de medici, asistente, infirmiere şi alţi angajaţi ai Spitalui Judeţean Craiova şi-au pus banderolele albastre pe braţe. La fel protestează în judeţ alţi 1.000 de angajaţi din sistemul sanitar.

Mulți specialiști pleacă din țară, iar volumul de muncă creşte exponenţial în fiecare an”, spune Victor Marcuşanu, medic primar ortoped.

„Suntem foarte puține fete, câte o fată sau două pe tură, la 72 de paturi”, spune Elena Ciugulin, îngrijitoare.

Salariaţii din sistemul de sănătate sunt nemulţumiţi de condiţiile de muncă și de salarizare”, afirmă Ion Cotojman, președinte Federaţia Sindicală "Hipocrat" din România.

„Vedem cum mor copiii, cum suntem incapabili să tratăm niște copii într-un spital judeţean şi nu numai”, spune Stelian Mogoanta, medic primar chirurgie generală.

Manuela Diculescu este medic de aproape 30 de ani în Cluj-Napoca. Totuşi, nu câştigă mai mult de 600 de euro pe lună.

„Salariul e mic, nu reflectă pregătirea pe care trebuie să o faci, absolut constant, toată viaţa, nu respectă sacrificiile pe care le-ai făcut”, spune Manuela Diculescu, medic primar interne.

Ca să câştige mai mult, medicii sunt nevoiţi să lucreze şi în clinici private.

Alergăm de la un loc de muncă la altul pentru a ne asigura existenţa”, spune Rozinoleta Mocan, medic primar psihiatru.

În final, de suferit au tot pacienţii.

- Ştim toti care sunt problemele în sănătate... ce să mai comentăm, nu o să le schimbe nici...

- Sunt cam minime condițiile. Dar aşa este peste tot la noi în țară.

În Cluj, aproape 500 de cadre medicale sunt în grevă japoneză.

Per total, în jur de 8.000 de oameni pe ţară. Nu este afectat pacientul, punem banderole şi încercăm să atragem atenţia Guvernului asupra problemelor din sistemul sanitar”, afirmă Victor Eșanu, preşedintele Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România.

La Ministerului Sănătăţii se caută soluţii.

„Vom avea discuții în continuare cu colegii noștri. Sigur că dorim soluționarea problemelor lor în limitele posibilităților pe care le are acest cabinet”, declară Victor Strâmbu, secretar de stat în Ministerul Sanătăţii.

Timp de o săptămână, medicii şi asistentele din toată ţara vor îngriji pacienţii cu banderole albastre pe braţe. Sindicaliştii din sănătate cer, în primul rând, creşterea salariului minim la 1.250 de lei, plata orelor suplimentare şi a sporurilor, care să fie calculate în funcţie de salariul din 2015, nu de cel din 2009, aşa cum se întâmplă acum.

Totodată, ei vor condiţii mai bune de muncă, reglementarea timpului de lucru şi rezovarea problemei lipsei de personal.