Sari la conținut
News Alert

Min. Sănătăţii: Managementul de la Inst. Cantacuzino este defectuos, ar trebui să plece. Directorul Institutului: avem soluţii, le vom comunica vineri


Angajaţii Institutului Cantacuzino au protestat şi marţi în curtea unităţii medicale, după ce au aflat că au conturile blocate, întrucât nu au fost plătite produsele cumpărate de la Avicola în 2013 , iar promisiunea managerului că-şi vor primi banii a fost, spun ei, "o poveste". 

„Am participat cu ministrul Bănicioiu, cu reprezentanţii Cantacuzino la o întrevedere, am găsit soluţii de plată a salariilor şi domnul manager a promis plata salariilor. Este un management defectuos şi susţin că ar trebui să plece. Dânsul invocă argumente, are o abilitate de a invoca argumente. Dânşii au o situaţie deosebită. Au conturile blocate, este imposibil transferul banilor din trezorerii. Eu îl aştept, vineri este comisie interministerială, aşteptăm câteva soluţii punctuale pentru continuarea activităţii. Noi căutăm soluţii, le-am găsit, dar le vom comunica vineri. Institutul Cantacuzino este donaţie din parte domnului Cnatacuzino către statul român, nu se pune problema instrăinării lui, este posibil să avem şi alte vaccinuri şi alte produse”, a spus Alin Tucmeanu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. 

Pe de altă parte, directorul institutului spune că institutul funcţionează. El dă asigurări că se vor găsi soluţii, chiar cu ajutorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii

"Institutul funcţionează. În acest moment suntem în situaţia de a centraliza. Acum lucrăm la ele, vineri le vom prezenta, Veniturile, în momentul ăsta, nu acoperă datoriile. Datoriile sunt sume care s-au acumulat în timp. Ne propunem şi deschiderea altor activităţi pe care le vom discuta şi prezenta Ministerului Sănătăţii şi interministerial. Pentru vaccinuri, planul vizează să rezolve ce este de rezolvat pe linia de fabricaţie, ca în anul viitor să meargă linia de fabricaţie. Mai sunt elemente de pus la punct. Vom avea sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Se putea produce vaccin antigripal, dar a apărut o întârziere din cauza evenimentelor de anul trecut. Ca timp, era imposibil ca Institutul să producă vacccinul la timp, ca în octombrie-noiembrie să fie scos pe piaţă”, a spus Radu Iordăchel, directorul Institutului Cantacuzino. 

Ministerul Sănătăţii: Până vineri angajaţii de la Cantacuzino îşi iau banii

Decizia de demitere a managerului Institutului Cantacuzino, Radu Iordăchel a fost amânată, stabilindu-se că acesta trebuie să prezinte până vineri un plan de redresare a unităţii, au anunţat, miercuri, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, în urma unei întâlniri cu conducerea unitatii medicale.

Potrivit unor reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii prezenţi la întâlnire, s-a stabilit ca managerul Institutului Cantacuzino să prezinte până vineri un plan pe termen lung privind redresarea activităţii instituţiei, convenindu-se, de asemenea, ca tot până vineri angajaţii unităţii medicale să îşi primească salariile.

Sursele citate au declarat pentru Mediafax că în cazul în care Radu Iordăchel nu va prezenta până vineri planul de măsuri sau dacă acesta nu va fi viabil, atunci Ministerul Sănătăţii va putea decide schimbarea acestuia din funcţie.

Problemele financiare

Ileana Neagu, asistent laborator, spune că din 2010 au apărut problemele financiare mari la Institutul Cantacuzino. Ea spune că de doi ani nu au mai fost plătite asigurările pentru sănătate, iar în iulie Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti nu a mai încheiat contract de servicii cu Institutul Cantacuzino, astfel că cei care vin să-şi facă analizele la laboratoarele unităţii sanitare sunt obligaţi să plătească, în medie, aproximativ 200 de lei pentru un set de analize.

Angajaţii Institutului Cantacuzino cer demiterea de urgenţă a actualei conduceri, în speranţa că vor fi găsiţi oameni care să repună în funcţiune institutul şi care le dea de lucru.

Protestul la Institutul Cantacuzino a început luni, când angajaţii s-au adunat în curtea unităţii sanitare, pentru că nu şi-au primit salariiile în 15 septembrie, aşa cum era anunţat.

Managerul Institutul Cantacuzino, Radu Iordăchel, declara luni, pentru Mediafax, că angajaţii îşi vor primi banii marţi. El preciza că la protest participă doar o parte din cei 520 de angajaţi ai unităţii.

Întrebat dacă angajaţii au ce lucra în condiţiile în care producţia de vaccinuri nu funcţionează în acest an, Iordăchel a spus că "o parte are de lucru".

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu a declarat, pentru Mediafax, că va cere marţi demisia lui Iordăchel. El a mai spus că încă de săptămâna trecută a somat conducerea institutului să plătescă banii angajaţilor şi să nu întârzie salariile. 

Ministrul a mai spus că, de două săptămâni, a fost organizată o comisie interministerială, care analizează situaţia de la Institutul Cantacuzino. Comisia este condusă de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, şi din ea mai fac parte miniştii Educaţiei, Cercetării, Finanţelor, Economiei, Justiţiei, Internelor şi Sănătăţii.

Şi în acest an ne vaccinăm din import

Institutul Cantacuzino nu va putea produce vaccin antigripal nici pentru sezonul 2014-2015, întrucât mai sunt probleme de rezolvat, iar fabricaţia va fi reluată de anul viitor, declara, în iunie, managerul unităţii, Radu Iordăchel.

Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) a anunţat Institutul Cantacuzino, la sfârşitul anului 2013, că vaccinul antigripal nu poate fi pus pe piaţă, întrucât au fost descoperite probleme. Totodată, ANM a trimis probe, pentru reverificare, la Agenţia Medicamentului din Franţa, care a comunicat, în 31 ianuarie, că vaccinul nu este conform normelor. Rezultatele au indicat faptul că vaccinul antigripal produs la Institutul Cantacuzino are peste 3.000 de unităţi per mililitru de endotoxine, faţă de sub 100 pentru un produs conform. Agenţia franceză a făcut şi un al doilea test, de reconfirmare, care a indicat aceleaşi rezultate.

Ministerul Sănătăţii a desemnat o comisie de experţi care a analizat efectele vaccinului antigripal. Întrucât produsul s-a dovedit neconform, el a rămas în custodia Institutului Cantacuzino.

Raportul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), întocmit după verificările făcute la Cantacuzino din perioada 25 - 27 februarie, arăta că producţia de vaccin antigripal pentru sezonul rece 2013-2014 a început foarte târziu, nefiind suficient timp pentru respectarea adecvată a sistemului de calitate.

Verificările la Cantacuzino au mai relevat, potrivit specialiştilor OMS, că institutul nu are un plan de business clar, bugetat, pentru următorii 5-10 ani.

Anul 2012 a fost primul în care în campania de imunizare gratuită împotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, după ce, în ianuarie 2012, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentraţii scăzute a tulpinei B, linia de producţie a fiolelor fiind ulterior închisă.

Institutul Cantacuzino, care se număra printre cei mai apreciaţi producători de imunologice din lume, şi-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie. În aceste condiţii, unele programe naţionale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autorităţile au fost obligate să importe vaccin.

Pe aceeași temă