Sari la conținut

Ministerul Sănătății, executat silit

ACTUALIZARE 17:00 S-au pus sub sechestru mai multe bunuri ale ministerului, inclusiv pe obiecte din sediu: computerele, imprimantele, televizoarele, aparatele de aer condiţionat sau mobilierul se află pe lista neagră a executorilor.  

Ministerul Sănătăţii poate acum doar să-și folosească maşinile, nu mai are drept de proprietate asupra lor. Ar putea fi vândute chiar, dacă instituţia nu îşi va ţine promisiunea şi nu va plăti despăgubirile.

Despăgubirile au venit după cinci ani de procese. Judecătorii au condamnat-o la doi ani cu executare pe asistenta Florentina Cârstea. Femeia era de serviciu şi a lipsit nejustificat 12 minute din sala de terapie intensivă, unde a izbucnit incendiul. Flăcările au fost provocate de un scurt-circuit de la o priză. Electricianul maternităţii şi managerul au fost şi ei condamnaţi la închisoare dar cu suspendare pentru moartea a şase bebeluşi. Cinci au scăpat cu viaţă, dar au suferit arsuri grave. Judecătorii au condamnat spitalul de ginecologie, maternitatea şi ministerul sănătăţii să achite daune morale familiilor afectate. 


ACTUALIZARE 14:00 Ministerul Sănătății primește un răgaz. Instituția spune că va cere banii la rectificare bugetară care ar trebui facută în această toamnă.

Ministerul Sănătății va solicita Ministerului Finanțelor Publice la rectificarea bugetară suma de patru milioane de euro pentru a plăti daunele materiale decise de instanța de judecată în cazul victimelor de la Maternitatea Giulești, a declarat marți secretarul de stat Alin Țucmeanu.

„Din momentul în care Ministerul Sănătăţii solicită la Ministerul de Finanţe şi Ministerul de Finanţe alocă toată suma noi o să o plătim către...”, a dat asigurări Alin Țucmeanu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Întrebat dacă se va întâmpla până la sfârşitul acestui an, el a confirmat și a mai spus că va fi plătită toată suma.

La rândul său, Iulian Coşereanu, executor judecătoresc, a spus că s-a aplicat sechestru pe întreg patrimoniul de mijloace fixe ale Ministerului Sănătăţii, dar și asupra întregului parc de mașini. „Au voie să le folosească. Nu au voie să le înstrăineze”, a precizat executorul judecătoresc.


ACTUALIZARE 13: 45  Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a declarat, marți, la Cernavodă, că instituția pe care o conduce va plăti „exact cât a zis instanța” în cazul daunelor stabilite pentru părinții victimelor de la Maternitatea Giulești, transmite Agerpres. El a evitat să pronunțe, însă, vreo cifră.

Ministrul Sănătății nu a dorit nici să se pronunțe asupra necesității instituirii unui sechestru, spunând că „fiecare își face treaba lui”.  


În august 2010, la Maternitatea Giulești și-au pierdut viața șase bebeluși într-un incendiu.

Prin sentința definitivă dată de Curtea de Apel în aprilie anul acesta, Maternitatea Giulești, asistenta Florentina Cîrstea, electricianul Gigel Oprea şi medicul Bogdan Marinescu, în solidar cu Ministerul Sănătăţii şi municipalitatea, reprezentată de primarul general, au fost obligați la plata mai multor sume de bani, totalizând 4.231.500 de euro.

Asistenta e singura care a ajuns după gratii, ceilalți primind condamnări cu suspendare.

Ministerul susține i-ar reveni să plătească doar a 12-a parte din despagubirea stabilită de instanță, așa că instituția a contestat executarea silită pentru întreaga sumă. Ministerul susține că nu are bani în conturi și nici bunuri de valoare cu care ar putea să plătească.

Executorul judecătoresc Iulian Coșoreanu susține că ministerul trebuia să prezinte o listă cu aceste bunuri încă din vară, ceea ce nu a făcut, iar acum executorul judecătorec vine pentru a face el însuși evaluarea la fața locului.

Cei care au pus în mişcare acţiunea sunt părinţii bebeluşilor care au murit sau au fost mutilaţi pe viaţă în incendiul de acum cinci ani de la Maternitatea Giuleşti din Bucureşti.