Ministrul Sănătăţii anunţă că programul de analize pentru toţi va fi reluat, dar nu se ştie când

Data publicării:
donatori bucuresti-Mediafax Foto-Cristina Nichitus

În 2007, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a alocat 170 de milioane de euro pentru un program care să ofere un tablou al stării generale de sănătate din ţara noastră. Toţi cetăţenii României au fost invitaţi să îşi facă analizele gratuit. Rezultatele acestei operaţiuni masive au fost anunţate însă abia acum, la cinci ani de la încheierea studiului. Iar rezultatele nu sunt o surpriză pentru nimeni. 

„Mulţi cetăţeni nu merg niciodată la medic, ci doar când starea lor se agravează. Programul urmărea sloganul "mergi la medic când eşti sănătors". 40 la sută dintre persoane prezintă risc de boli cardiovasculare, risc crescut de deces au 9,1 la sută, risc de diabet prezintă 12 la sută, 54 la sută sunt supraponderali, 5 la sută au obezitate severă, iar 32 la sută au hipertensiune”, a anunţat ministrul Nicolăescu.

Cu cât un om îmbătrâneşte, cu atât creşte posibilitatea apariţiei unei noi boli. După 35 de ani, riscul de a descoperi ceva creşte constant”, spune Adrian Pană, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Specialiştii spun că aceste rezultate cu greu pot justifica nivelul cheltuielilor. „Costurile programului au fost gigantice, nu-i niciun fel de dubiu. Multe din concluzii se învaţă de către un student în anul III, cancerul bronhopulmonar este produs de fumat, că obezitatea conduce la diabet”, spune Sorin Paveliu, expert în sănătate.

Alţi medici cred că rezultatele studiului sunt oricum depăşite, deoarece starea de sănătate a românilor chiar s-a înrăutăţit de la demararea programului şi până acum.

„O diferenţă de şapte ani, respectiv opt ani, contează pentru că între timp, din pacate, obezitatea a crescut mult, dislepidemiile au crescut mult, diabetul s-a dublat practic între 2005 şi 2012”, este opinia medicului cardiolog Maria Dorobanţu.

Chiar şi aşa, ministrul Sănătăţii este hotărât să resusciteze planul de analize pentru toţi.

„Vom relua acest program. Când şi cum mi-e greu să vă spun azi. Programul naţional ne va ajuta să stabilim pachetul minim de servicii medicale prevăzut în programul de guvernare. Are rol decisiv în modul în care se vor aloca banii sănătăţii în următorii ani”, a spus ministrul Sănătăţii.

Pe durata programului derulat între 2007 şi 2008 şi-au făcut analizele 11 milioane nde persoane.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri