Sari la conținut

Ministrul Sănătăţii: Medicina românească este mai săracă. Două figuri eminente ne-au părăsit în aceste zile

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a transmis luni condoleanţe familiilor academicienilor Iulian Mincu şi Laurenţiu Popescu, care au plecat recent dintre noi, lăsând în urmă realizări extrem de importante în domeniul medicinei.

"Două figuri eminente ne-au părăsit în aceste zile, academicianul Iulian Mincu, fondatorul Institutului Paulescu cu renumite realizări în domeniul diabetologiei, şi academicianul Laurenţiu Popescu, director al Institutului “Victor Babeş”din Capitalăşi fost rector al  Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila”. Medicina românească este cu siguranţă mai săracă. Transmit toată preţuirea mea şi  condoleanţe familiilor îndoliate", a transmis ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Academicianul Iulian Mincu, care a plecat dintre noi vineri, a deţinut funcţia de ministru al Sănătăţii în Guvernul Văcăroiu, fiind cunoscut în special pentru contribuţia sa în domeniul diabetologiei, fiind şi cel care a înfiinţat renumitul Institut Paulescu din Capitală.

A fost laureat al Academiei Române pentru două monografii: ''Dislipidemiile'' — Premiul Victor Babeş, 1978 şi ''Hipoglicemiile'' — Premiul Gheorghe Marinescu, 1993, iar la 15 decembrie 2004 a fost distins cu Ordinul ''Meritul Sanitar'' în grad de mare ofiţer.

Academicianul Laurenţiu Popescu a murit luni  la vârsta de 71 de ani. Acesta a fost directorul Institutului Naţional "Victor Babeş" din Capitală din 1993. Laurenţiu Popescu a fost rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti (1992-2004), preşedinte al Academiei de Ştiinţe Medicale (2006-2011), preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Medicale a Academiei Române (2006-2014).

Academicianul Laurenţiu Popescu este cel care a descoperit telocitele, un tip de celule umane cu rol regenerativ, capabile să vindece inima pacienţilor care au suferit un infarct miocardic.