Ministrul Sănătăţii şi Agenţia Naţională de Transplant decid astăzi soarta Institutului Inimii

Data publicării:
ordin pentru reinfiintarea ibcvt targu mures 1351092022 08088700 01

Găsirea unei soluţii pentru Institutul Inimii din Târgu Mureş s-a amânat în urmă cu două săptămâni, după ce ministrul Sănătăţii a anunţat că proiectul reînfiinţării unităţii medicale trebuie mai întâi să parcurgă etapa dezbaterii publice. Proiectul se află pe site-ul ministerului până la sfârşitul lunii iunie. 

„Dacă respectăm întru totul legea, trebuie să respectăm minimum 10 zile de transparenţă, pentru că altfel se poate merge în instanţă şi se poate câştiga. Trebuie să îndepplinim minim cele 10 zile şi atunci va intra mai mult ca sigur pe ordinea de zi. Eu am avize luate, dar nu are rost să pun o astfel de problemă serioasă sub semnul întrebării din partea cuiva care să fie interesat în contestarea Hotărârii de Guvern”, a declarat ministrul Nicolăescu.

La începutul lunii iunie, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Eugen Nicolăescu să vină cu o soluţie în privinţa Institutului Inimii.

„Pe mine ce mă interesează este totuşi să reuşim să ajutam oameni care altfel îşi pierd viaţa. Săptămâna viitoare să luaţi o măsură să veniţi să ne propuneţi să lămurim totuşi lucrurile cum stau”, spunea atunci Victor Ponta într-o şedinţă de guvern.

Emil Boc a desfiinţat institutul în 2011

În martie 2011, printr-o Hotărâre de Guvern semnată de premierul Emil Boc şi de ministrul Sănătăţii de atunci, Cseke Attila, Institutul Inimii din Târgu Mureş era practic desfiinţat. Devenea o simplă secţie în cadrul Spitalului Judeţean.

Proaspăt instalat în fotoliul de prim-ministru, în mai anul trecut, Victor Ponta anunţa ca ştie problema de la Târgu Mureş şi o va rezolva.

"Acolo s-a luat o decizie politică extrem de dăunătoare. Institutul a fost încorporat cu forţa în Spitalul Judeţean, pentru nişte considerente care ţineau de modul în care se cheltuie banii. Institutul de Boli Cardiovasculare să revină la situaţia normală, de autonomie, pe care o avea înainte de această decizie", declarase Victor Ponza în mai 2012.

Abia cinci luni mai târziu, Institutul Inimii din Târgu Mureş a fost reînfiinţat prin ordinul premierului, în calitatea sa de ministru interimar al Sănătăţii. Victor Ponta le-a redat medicilor denumirea unităţii, însă i-a lăsat în continuare dependenţi de semnătura conducerii Spitalului Judeţean.

Ministrul Sănătăţii se va întâlni cu reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant pentru a doua oară cu scopul de a discuta despre soarta Institutului Inimii din Târgu Mureş.

De altfel, Eugen Nicolăescu a anunţat că a găsit o soluţie pentru reluarea transplantului de cord, dar a refuzat să o dea publicităţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri