Sari la conținut

Mituri despre ochelarii de soare


Primul mit: ochelarii de soare sunt mai mult un accesoriu "la modă" de care ne putem lipsi.

Medicii sunt însă fermi:

Dr. Carmen Dragne, medic primar oftalmolog: „Nu este adevărat, ochelarii de soare reprezintă o necesitate şi nu un moft, ei sunt indicaţi pentru a fi purtaţi de chiar toate persoanele, dar bineînţeles aceştia trebuie să fie de calitate”.

Conf. dr. Mircea Filip, medic primar oftalmolog: „Pot să ajute la prevenirea unor boli cum sunt cataracta sau degenerescenţa în leziunile degenerative ale retinei, o boală des întâlnită la oamenii în vârstă care este foarte deranjantă, şi, din păcate noi nu avem posibilităţi multe de a face ceva după ce a apărut boala”.

Mitul numărul 2: ochelarii trebuie purtaţi doar atunci când este soare. Din nou fals.

Conf. dr. Mircea Filip: „Dacă o persoană merge afară şi nu este foarte soare şi are ochelari heliomaţi, fotocromici, veţi constata că acei ochelari fotocromici sau heliomaţi se închid şi când este nor afară, reacţionează la prezenţa razelor ultraviolete”.

Dr. Carmen Dragne: „Ochelarii de soare trebuie purtaţi tot timpul pentru că şi atunci când este nor, ultravioletele totuşi sunt prezente”.

Aceştia trebuie purtaţi atât vara, atunci când numărul radiaţiilor solare este mare, cât şi iarna.

Conf. dr. Mircea Filip: „80% din razele ultraviolete sunt reflectate de către zăpadă, 10% de către apă şi 20% de nisip. Sunt oameni care pot să sufere arsuri în interiorul ochiului, arsuri definitive pentru că au fost reflectate ultravioletele de către zăpadă şi nu au avut ochelari de soare, de protecţie”.

Un alt mit: cu cât ochelarii sunt mai închişi la culoare, cu atât protejează mai bine ochii.

Dr. Carmen Dragne: „Nu este adevărat, ochelarii de soare oferă protecţie de ultraviolete chiar şi dacă nu este închis la culoare”.

Conf. dr. Mircea Filip: „Ei pot fi foarte închişi la culoare, dar nu au înglobat în lentilă o substanţă care protejează ochiul de ultraviolete şi atunci ei sunt frumoşi, coloraţi, dar nu fac serviciul pe care ni-l dorim”.

De aceea este bine să urmăriţi anumite marcaje pe ochelarii pe care îi folosiţi.

Dr. Carmen Dragne: Trebuie să urmărim să aibă anumite marcaje pe el, marcajul CE, numele producătorului şi bineînţeles filtrul de ultraviolete”.

Dacă nu oferă protecţie împotriva radiaţiilor, ochelarii pot face mai mult rău decât bine.

Dr. Carmen Dragne: „La lumină puternică, în cazul în care nu purtăm un ochelar de soare pupila se strânge. E un fenomen de apărare al ochiului pentru aceste ultraviolete în cazul în care purtăm un ochelar de soare de calitate îndoielnică, acesta va lăsa pupila relaxată şi practic toate ultravioletele vor ajunge să dăuneze atât cristalinului, adică avem un risc de cataractă la vârste tinere, dar şi boli degenerative la nivelul retinei”.

Conf. dr. Mircea Filip: „Dar să nu ajungem la exagerarea că dacă nu purtăm ochelari de soare o să se întâmple ceva dramatic. Dar rolul lor în prevenţie trebuie luat în seamă”.

Ultimul mit: copiii nu au nevoie de ochelari de soare.

Conf. dr. Mircea Filip: „Copiii sunt mult mai sensibili ca adulţii şi atunci şi structurile oculare pot suferi de la această agresiune a razelor ultraviolete”.

Dr. Carmen Dragne: „Ochii lor sunt într-o continuă dezvoltare, chiar în cazul lor pupila este mai dilatată, deci, practic, ultravioletele sunt mult mai dăunătoare”.

În plus, persoanele cu ochii verzi sau albaştri, mai sensibile la efectele radiaţiilor solare, sunt sfătuite să poarte ochelari de soare, pentru a evita apariţia unor complicaţii.