Miturile despre cum scăpăm rapid de răceală. Leacuri băbești sau știință?

Data actualizării: Data publicării:
raceala gripa boala rau tristete
FOTO: Shutterstock

Sunt multe moduri prin care putem ajunge să răcim. În timp ce în jur de 200 de viruși pot cauza banala răceală, pare că la fel de multe sunt și remediile de casă. De la sucul de portocale până la suplimente alimentare cu Zinc, supă de pui sau capsule de usturoi. Dar câte dintre ele funcționează cu adevărat?

raceala gripa boala rau tristete
FOTO: Shutterstock

Charles Bangham, șeful Direcției de Boli Infecțioase de la Colegiul Imperial din Londra, a explicat, pentru BBC, că sistemul nostru imunitar este afectat doar atunci când avem o deficiență de o vitamină sau un mineral, iar impulsionarea lui cu așa-zisele alimente care luptă cu răceala ar putea avea un efect, însă unul foarte slab.

Doar dacă avem o deficiență de un nutriet vital, precum o vitamină, zinc, sau fier ar fi de ajutor un supliment alimentar. Dar dacă mâncăm echilibrat, adăugând mai mulți nutrienți dintr-aceștia în dietă, nu facem sistemul imunitar mai eficient”, afirmă cercetătorul.

Suplimentele de usturoi. Studiile au demonstrat că usturoiul chiar este de ajutor atunci când suntem răciți, dacă îl consumăm sub formă de pastile pentru a fi mai concentrat.

usturoi
FOTO: Shutterstock

Un studiu a scos la iveală că usturoiul își merită într-adevăr renumele de antibiotic natural.

La cercetare au participat 146 de adulți sănătoși: o parte din ei au primit pastile placebo, iar ceilalți au primit capsule de usturoi, timp de 12 săptămâni, în timpul iernii.

Grupul placebo a înregistrat 65 de răceli, rezultând într-un număr de 366 de zile de răceală, în timp ce grupul suplimentelor de usturoi a avut 24 de răceli, însumând 111 zile de răceală.

Suplimentele de Vitamina C sunt foarte populare în timpul răcelilor. Unii cercetători sunt de părere că ne pot ajuta, însă nu atât de mult pe cât ne închipuim. Potrivit studiilor, suplimentele de vitamina C nu reduc riscul de a răci și nu atenuează simptomele. Dar s-a descoperit însă că poate ajuta la reducerea timpului de răceală cu 14% în cazul copiilor și cu 8% în cazul adulților.

Sucul de portocale poate ajuta și mai puțin: nu există nicio dovadă că sucul de portocale ajută la prevenirea răcelilor, atenuarea simptomelor sau reducerea timpului de răceală. Asta pentru că nu conține îndeajuns de multă vitamina C ca suplimentele cu această vitamină.

pastile vitamina C zinc suplimente alimentare
FOTO: Shutterstock

Zincul, în schimb, s-a dovedit a fi foarte eficient. Timpul în care avem nasul înfundat se scurtează cu o treime, strănuturile sunt reduse cu 22%, iar timpul în care tușim scade la jumătate, dacă luăm pastile de zinc zilnic.

Potrivit studiului, dacă se începe tratamentul în primele 24 de ore de la simptome, 80 de mg de Zinc pe zi pot ajuta la tratarea răcelii.

Oamenii de știință spun că vitaminele și mineralele ar fi cel mai bine introduse în organism prin alimentație, dar atrag atenția că în cazul vitaminei C, e mai ușor să obținem doze mari prin suplimente.

În cazul Zincului, însă, pentru a fi eficient împotriva răcelilor, el trebuie consumat sub formă de pastile, nu din alimentele care îl au în compoziție.

O problemă cu toate aceste studii legate de aceste alimente este că înaintea efectuării lor, nu s-a verificat dacă persoanele care au răcit aveau o deficiență de vitamina C sau zinc. Așa că orice beneficiu primit în urma administrării lor ar putea veni din faptul că înainte exista o lipsă a acestor nutrienți.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri