Model. Spitalul din Orșova, modernizat cu fonduri europene și sponsorizări

Data publicării:
spital orsova

Spitalul din Orşova a fost deschis în 1970. De atunci şi până acum trei an, în instituția sanitară au fost făcute puține investiții. Multe secţii, precum cea de dermatologie sau cea pentru nutriţie, au fost închise pentru că nu erau medici şi nici aparatură. La fel urma să se întâmple şi cu secţia de cardiologie.

A fost momentul în care medicul Nicolae Cozaru a început să caute soluţii. A reuşit să strângă 4.000 de euro şi a cumpărat un EKG. Nu vrea să devină erou, ci doar să-şi practice meseria.

„A fost achiziționat de domnul doctor cardiolog, de dl. doctor Cozaru, prin eforturi proprii, din banii dumnealui, pentru că dorea să își practice meseria la un nivel bun”, spune Radu Gandă, managerul spitalului din Orşova.

Lucrurile au început să se schimbe complet de-abia anul trecut. Managerul spitalului a reuşit să obţină 250.000 de euro, fonduri europene. Aşa a reuşit să modernizeze tot spitalul. A cumpărat aparatură nouă şi performantă pentru toate secţiile şi a renovat saloanele. În plus, a reuşit să atragă şi sponsorizări de aproximativ 20.000 de euro, anual, de la două asociaţii din Danemarca şi Germania.

„Avem două ambulanțe chiar, una este din Danemarca, una din Germania, acum sunt ale noastre și le folosim pentru nevoile noastre”, spune Radu Gandă.

Tot cu banii din sponsorizări a fost redeschisă şi secţia de oftalmologie. Cristian Iacob este oftalmolog şi, din vara anului trecut, a venit din Bucureşti la spitalul din Orşova. A fost uimit de condiţiile în care sunt trataţi aici pacienţii. Şi, la rândul său, a venit cu o propunere, aprobată de conducerea spitalului - renunţarea la taxa de 25 de lei pentru consultaţie.

Cel mai bine pentru toată lumea ca cel puțin consulturile acelea simple să fie gratuite, pentru absolut toți”, spune el.

Pacienții spun că sunt mulțumiți de condițiile din spital și de felul în care îi tratează medicii și asistentele.

Spitalul din Orşova are peste 140 de angajaţi - doctori, asistenţi şi personal auxiliar. Un medic de specialiate câştigă aici, în medie, 2.000 de lei pe lună.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri