Sari la conținut

MS: Posibilele reacții adverse ale vaccinului diftero-tetanic care se administrează gratuit elevilor

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, în urma analizei s-a constatat că au fost înregistrate un număr de 53 posibile reacții adverse post- vaccinare (RAPI) în 5 județe.

Din aceste 53 cazuri, un număr de 41 cazuri au fost vaccinate cu 2 loturi de vaccin achiziționate în anii 2013 și 2014. Toate posibilele cazuri de RAPI se află în investigare.

Pentru a se exclude problemele de calitate ale produsului vaccinal, Ministerul Sănătății a decis oprirea celor 2 loturi identificate de la utilizare până la obținerea rezultatelor analizei de calitate care va fi efectuată de către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale.

De asemenea, autoritățile sanitare au anunțat reprezentanții producătorului produsului vaccinal despre situația apărută. „Facem precizarea că, până în prezent, au fost înregistrate manifestări ușoare și tranzitorii care s-au remis spontan și nu au pus în pericol sănătatea elevilor. Vaccinarea este o metodă de imunizare activă, profilactică, împotriva unor boli, prin inocularea unui vaccin”, se mai arată în comunicatul de presă.

De asemenea, instituția precizează că administrarea vaccinurilor presupune și posibila apariție a unor reacții post - vaccinare normale (reacții locale, durere locală, febră de scurtă durată etc).