Sari la conținut

Mutilat pe viaţă de un tratament dermatologic

Dermatologul da vină pe farmacist care ar fi greşit concentraţia şi ar fi pus de o sută de ori mai mult decât limita admisă. Bărbatul încearcă de aproape trei ani să îşi facă dreptate în instanţă, dar cercetările trenează pe masă procurorilor. Bărbatul de 33 de ani a mers în 2011 la cabinetul unui medic dermato-venerolog din Iaşi.

Doctorul i-a prescris o soluţie care conţinea 0,1% nitrat de argint şi l-a îndrumat la o anumită farmacie unde a fost preparată. S-a întors la medic care i-a aplicat tratamentul.

„Am luat soluţia, am mers din nou la medicul specialist. Am ajuns cu flaconul sigilat. Pe flacon nu scria nici concentraţia, nici cantitatea, nimic. M-a întrebat de unde am luat flaconul cu soluţia, i-am spus că este de la farmacia de lângă policlinică şi a zis că este ok şi putem trece la a două şedinţa de instilaţie”, a povestit bărbatul. Bărbatul s-a trezit în scurt timp cu arsuri grave ale organului genital, dar şi ale aparatului urinar. A făcut imediat plângere penală pentru vătămare corporală.

Anchetatorii sunt siguri: farmacista nu a respectat indicaţiile medicului, dar încearcă acum să afle dacă şi doctorul este vinovat.

A preparat o soluţie de nitrat de argint cu concentraţie mai mare decât cea prescrisă ulterior, fapt ce a dus arsuri persoanei vătămate”, a declarat Iulian Iftofi, procuror Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi. „Dosarul se află încă în stadiul procesual de urmărire penală, existând riscuri să se ajungă la prescripţia răspunderii penale pentru fapta”, a declarat Dragoş Rotaru, avocat.

Imediat după incident, farmacista care a greşit soluţia pe baza de nitrat de argint şi-a dat demisia. Analizele au arătat că medicamentul pe care îl preparase avea o concentraţie de o sută de ori mai mare decât era normal. Medicul care s-a pensionat în urmă cu doar două luni refuză să comenteze situaţia. „O substanţă atât de concentrată poate să ducă la cauterizare, la necroza ţesuturilor”, a explicat Corneliu Dobre, medic primar dermato-venerolog.

Bărbatul a suferit până acum mai multe intervenţii de reconstrucţie şi spune că a cheltuit mai bine de 20 de mii de euro pe tratamente, iar în urmă procesului în instanţa vrea să recupereze măcar aceşti bani.