Neasigurați și fără card de sănătate. Ministerul Educației nu a trimis la CNAS lista cu studenții la zi

Data publicării:
CARD SANATATE 20-3

Radu Roșu are 21 de ani şi este student în anul II la Universitatea Politehnică din Bucureşti şi nu figurează în baza naţională a celor care au asigurări de sănătate.

„Am intrat pe cnas.ro, mi-am introdus CNP-ul şi răspunsul pe care mi l-au dat ei a fost că persoana nu este asigurată şi nu are card emis. Am fost la secretariat să-mi scot o adeverinţă pentru sănătate, după vreo două săptămâni mi-a aprobat-o decanul”, povestește el.

Documentul trebuie predat apoi medicului de familie sau Casei de Asigurări de care aparţine studentul. Altfel, doctorii nu îi primesc pe tineri. Multă alergătură pentru ceva garantat de lege.

După vârsta de 18 ani, o persoană păstrează calitatea de asigurat dacă obţine venituri sau dacă urmează cursurile de studiu la zi şi nu obţine venituri din altă sursă”, spune Mihaela Tănase, purtător de cuvânt al CNAS.

Fără o listă oficială trimisă de Ministerul Educaţiei, cei 500.000 de studenţi se bazează doar pe ajutorul medicilor de familie. La începutul fiecărui an universitar, unii dintre doctori mai solicită încă adeverinţe de student în baza cărora pot dovedi calitatea de asigurat.

Tot pe baza ei se emite şi cardul de sănătate pentru studenţi.

În vacanţa de vară, Ministerul Educaţiei are timp să redacteze lista cu toţi studenţii pentru ca din toamnă tinerii să fie scutiţi de alergătură. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri