Necunoscutele cardului de sănătate

Data publicării:
CARD SANATATE 20

Cu doar o lună și jumătate înainte să devină obligatorii, activarea cardurilor de sănătate pune destule probleme atât medicilor, cât și pacienților: „Așteptăm activarea cardului. Eroare activare card, unitate de management indisponibilă. Mai cerem o dată accesul pe server”.

Astfel de erori îngreunează activitatea doctorilor. De exemplu, un medic de familie din județul Constanța are pe liste aproape 2.000 de pacienți, din patru localități. Deficiențele apărute înseamnă mai puțin timp pentru consultații.

„Sunt aceste interferențe de sistem care pot să blocheze sistemul informatic și al programului de cabinet și atunci trebuie să mai așteptăm 5-10 minute”, spune dr. Cristian Dobre, medic de familie.

Nu doar medicii întâmpină probleme, ci și pacienții. Pentru mulți dintre ei, folosirea cardurilor este un mister.

Reporter: Știți că trebuie să dați un PIN?

Pacientă: Nu știu ce e ăla... (râde).

Reporter: Știți ce este PIN-ul?

Pacientă: Nu!

Sunt persoane care sunt total neinstruite, deci va fi la început, câțiva ani buni, va fi un consum de timp, din timpul consultației, care deja este foarte mic”, afirmă prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

O altă problemă cu care se confruntă medicii din zonele rurale: penele dese de curent, care fac sistemul nefuncțional. Un doctor a găsit o soluție, dar pe cheltuiala lui.

„Am aparat din acela care menține încă o jumătate de oră curentul. Iarna știți cum este? Din 10 în 10 secunde se oprește (curentul – n.r.)”, spune dr. Minodor Popescu, medic de familie.

Care este răspunsul reprezentanților Casei Naționale de Asigurări de Sănătate la toate aceste situații, dar și cum și unde trebuie utilizat cardul național de sănătate, aflați duminică, de la ora 13:30, la emisiunea "Tinerețe fără bătrânețe".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri