Nicolăescu: Coplata va fi stabilită de fiecare spital, se plăteşte la externare

Data publicării:
30 2001coplata-46720

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, spune că toate spitalele din România care au contract cu casa de asigurări de sănătate de la 1 martie vor aplica această coplată.

Citiţi şi

COPLATĂ. Propunerea FMI: 10 lei pentru o zi de spitalizare. Nicolăescu: Până la 10 lei pentru toată durata de spitalizare

Șefii de spitale spun că datoriile nu se acumulează doar din cauza proastei administrări

„Avem o limită minimă de 5 lei şi una maximă de 10 lei, urmând ca nivelul efectiv pentru fiecare spital în parte să fie aprobat de consiliul de administraţie al fiecărui spital. Vorbim de coplata pe caz externat. Deci se plăteşte o singură dată de către pacient, când se externează”, a spus Nicolaescu.

Coplata va fi încasată pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă, în secţiile sau compartimentele cu paturi din unităţile sanitare aflate în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate, se arată în proiectul Contractului cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013 - 2014, supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Sănătăţii. .

Serviciile medicale spitaliceşti, acordate în regim de spitalizare continuă, pentru care se încasează coplata sunt cele prevăzute în pachetul de servicii medicale de bază şi în pachetul de servicii ce se acordă persoanelor care se asigură facultativ.

Excepţie fac serviciile medicale spitaliceşti acordate în secţiile sau compartimentele de îngrijiri paliative, internările obligatorii pentru bolnavii psihic şi cele dispuse prin ordonanţa procurorului pe timpul judecării sau urmăririi penale, precum şi serviciile acordate pacienţilor care necesită asistenţă medicală spitalicească de lungă durată (ani) şi pentru serviciile acordate pacientilor pentru care criteriul de internare este urgenţa.

"Furnizorii de servicii medicale aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate nu pot încasa o altă plată din partea asiguratului pentru serviciile pentru care se încasează coplată, cu excepţia celor prevăzute de actele normative în vigoare", se mai arată în document.

Categoriile de asiguraţi scutite de coplată fac dovada acestei calităţi cu documente eliberate de autorităţile competente că se încadrează în respectiva categorie, precum şi cu documente şi, după caz, declaraţie pe proprie răspundere că îndeplinesc şi condiţiile privind realizarea sau nu a unor venituri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri