Nu sunt bani pentru implantul cohlear

Data publicării:
IMPLANT

Kevin are un an și patru luni. Anul trecut, când nici nu împlinise zece luni, părinții lui au observat că nu reacționează la zgomote. Au apelat la un specialist, iar diagnosticul primit a fost crunt: copilul nu putea auzi cu niciuna dintre urechi.

Noi am descoperit în septembrie, încă suntem în așteptare. Sperăm să-l facem cât de curând pentru că timpul care trece e în defavoarea lui. Este foarte greu și dureros să vorbești cu el și să-ți dai seama că nu aude nimic, când e muzică alți copii dansează, aud și el nu aude nimic”, a spus Sorana Burz, mama copilului. În aceeași situație mai sunt încă 20 de copii din județul Cluj care se află în așteptarea unui implant cohlear.

Aparatură avem, instrumentar avem, s-ar putea face și în fiecare zi dacă am avea implanturi”, a spus Violeta Necula, medic primar ORL. Deşi numărul copiilor depistaţi cu probleme de auz este în continuă creştere, sumele date de Casa de Asigurări de Sănătate au scăzut.

Bugetul contractat pentru implantul cohlear în conformitate cu prevederile legale în vigoare pentru anul 2014 a fost de 885 de mii de lei, iar pentru primul trimestru al anului 2015 este 192 de mii de lei”, a spus Crina Grozav, purtător de cuvânt CAS Cluj. 

Practic acești bani ajung doar pentru două implanturi cohleare.Anul acesta am primit două până acum adică am primit pe hârtie nu avem încă aceste implanturi. Sigur nu ne putem compara cu Varșovia, am fost la un schimb de experiență și ei au făcut acolo zece implanturi într-o singură zi, iar eu anul trecut am făcut opt, deci nu am reușit să fac cât a făcut acela într-o zi”, a spus Marcel Cosgarea, medic primar ORL.  

Copiii cu deficiențe de auz sunt încadrați în grad de handicap şi primesc de la stat alocaţie dublă de 84 de lei, la care se adaugă şi un buget personal complementar care poate ajunge la 79 de lei. Pentru un adult care nu aude, statul plătește o indemnizație de 270 de lei și o pensie de handicap de 350 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri