Numărul cazurilor de cancer de col uterin ar putea crește. Programul de screening este blocat

Data publicării:
hol spital-5

În Europa, peste 60.000 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin. Dintre acestea peste 3.400 sunt românce.

În plus, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Cercetarea Cancerului, şi rata mortalităţii cauzate de maladie este de patru ori mai mare în România decât în celelalte ţări din Uniunea Europeană. Unul dintre motive, spun specialiştii, ar fi acela că la noi în ţară, diagnosticul se pune foarte târziu, abia în stadiile terminale ale bolii.

Peste 2.000 de românce îşi pierd viaţa anual din cauza cancerului de col uterin. În întreaga Europă, cifra se ridică la 30.000.

În acest moment, în România, există 40.000 de cazuri diagnosticate cu cancer de col uterin. Iar numărul ar putea fi în creştere în anii care urmează, arată o cercetare GFK, realizată în urmă cu doi ani. Potrivit studiului în cauză, 53 la sută dintre femeile intervievate nu cunoşteau nicio metodă de prevenire a acestui tip de cancer

Programul gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin, sistat din lipsă de fonduri

Nici nu a fost bine lansat, că programul gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin s-a şi blocat. Medicii de familie le trimit acasă pe femei, pe motiv că nu mai sunt bani pentru teste, în timp ce direcţiile de sănătate publică susţin că există fonduri, numai că acestea vor veni odată cu rectificarea bugetară. Acum, şase milioane de femei cărora statul le promisese ajutor vor face pe banii lor testul Papanicolau.

Ministerul ar fi trebuit să finanţeze timp de cinci ani, începând cu 2012, programul pentru depistarea cancerului. Însă socotelile de la centru nu s-au potrivit cu cele din teritoriu.

Spre exemplu, în judeţul Bacău nu se mai fac teste de la sfârșitul lunii iunie, iar în judeţul Suceava au apucat să beneficieze de gratuitate doar 1600 de femei.

Programul ar fi trebuit să se adreseze tuturor femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani care beneficiau de o singură testare fără plată.

Pentru a-şi putea face testul Papanicolau, ele trebuie să meargă la medicul de familie, pentru a obţine formularul FS1, fără de care testul nu se poate face gratuit. Statul ar fi trebuit să cheltuie 140 de milioane de euro cu acest program, care acum s-a blocat.

În Brașov și în Covasna, testul Babeş Papanicolau este gratuit. Prezența este totuși foarte slabă

Deşi în unele oraşe programul naţional de depistare a cancerului de col uterin nu duce lipsă de bani, puţine femei s-au prezentat să-şi facă testul. Este şi cazul judeţului Braşov, unde doar 4.000 de femei şi-au făcut, gratuit, testul Babeş Papanicolau.

De la începutul anului şi până în luna iunie, 4.028 de femei din judeţul Braşov și-au făcut testul Babeş Papanicolau, deşi autorităţile estimau că într-un an peste 28.000 de femei să îşi facă testul. În total, 200.000 de femei din judeţ sunt cuprinse în programul naţional de depistare a cancerului de col uterin. Ele ar trebui să ajungă la medicul specialist în următorii cinci ani.

În judeţul Braşov sunt două centre unde femeile se pot prezenta. Unul în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă şi altul în cadrul unui spital privat. Programul este gratuit atât pentru femeile care au asigurare medicală, dar şi pentru cele care nu au.

Prezenţă slabă la medic este şi în judetul Covasna. Conform estimarilor DSP Covasna, 58.000 de femei sunt aşteptate, în următorii cinci ani, să-şi facă, gratuit, testul babeş Papanicolau. Însă, în primele şase luni ale acestui an, doar 1 la sută dintre ele au solicitat analiza.    

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri