Sari la conținut

Numărul românilor bolnavi de diabet s-a dublat în ultimii zece ani

Senzaţia permanentă de sete, foamea exagerată sau scăderea în greutate sunt câteva dintre simptomele care ar trebui să vă pună pe gânduri. Ar putea fi semnele unui diabet zaharat, o boală care nu poate fi vindecată, dar care poate fi depistată cu o analiză banală.

Ion Iacob a descoperit că are diabet la 30 de ani, în urma unui control medical de rutină. Pentru că nu a urmat indicaţiile medicilor, ajuns la 52 de ani, bărbatul este obligat să facă de trei ori pe săptămână dializă.

Veneam la control la doi, trei ani, când iar aveam glicemia mare. Şi de la diabet a început cu rinichii”, povestește Ion Iacob.

În prezent, sunt înregistraţi 800.000 de pacienţi cu diabet, medicii spun însă că numărul lor este cel puţin dublu.

Este deja o regulă în diabetologie, pentru fiecare pacient care este cunoscut şi tratat cu diabet, există cel puţin unul care este necunoscut şi netratat”, afirmă Cristian Serafinceanu, şeful Centrului de Hemodializă din cadrul Institutului Păulescu.

Este o creştere explozivă, practic o pandemie la nivelul întregii populaţii mondiale, care are cauze bine cunoscute: sedentarism, supraalimentaţie, fast food, stresul social”, explică şeful Centrului de Hemodializă din cadrul Institutului Păulescu.

Netratată, boala poate provoca alte afecţiuni. Diabetul zaharat este prima cauză de pierdere a vederii, dar poate provoca şi boli renale. Complicaţii apar mai ales atunci când boala nu este depistată la timp.

„Jumătate pot să nu aibă niciun simptom şi niciun semn de diabet şi, de aceea, când am împlinit 45 de ani, fiecare dintre noi trebuie să facem automat glicemia cel puţin o dată la trei ani”, spune Maria Moţa, preşedintele Societăţii Române de Diabet.

Diabetul poate fi ţinut la distanţă printr-o alimentaţie sănătoasă, evitarea dulciurilor şi exerciţii fizice.