Sari la conținut

Numărul vaccinurilor antigripale asigurate gratuit de stat, redus la jumătate

Trei virusuri gripale vor ajunge iarna aceasta în România. Vestea bună este că vaccinul antigripal le conţine pe toate, aşa că persoanele care se vor imuniza vor fi protejate de boală. Doar că, în ultimii ani, numărul românilor care se vaccinează a scăzut constant.

Asta în condiţiile în care în Olanda sau Marea Britanie, rata de vaccinare ajunge la aproape 80 la sută. În ultimii doi ani, România a avut probleme cu vaccinul antigripal produs de Institutul Canatcuzino. În 2012 serul şi-a pierdut proprietăţile, iar anul trecut a fost contaminat cu o toxină.

În lipsa imunizării, numărul de îmbolnăviri a crescut iarna trecută faţă de alţi ani. Acum, ministerul Sănătăţii promite că va începe campania de vaccinare la timp, în luna noiembrie, şi spune că nu este de vină pentru că românii nu mai vor să se imunizeze în faţa gripei.

500.000 de doze de vaccin antigripal vor fi cumpărate anul acesta, dar la cerere, stocurile pot fi suplimentate.

Medicii recomandă vaccinarea, cu prioritate, a femeilor gravide, a copiilor, persoanelor care suferă de boli cardiovasculare, diabeticii, pacienţii cu imunitate scăzută, cei cu boli de plămâni şi persoanele peste 65 de ani.

Pe aceeași temă