Sari la conținut

Nutriționist: Cea mai bună metodă de hrănire a copiilor mici este cu propriile lor mâini

10 lingurite. Este metoda cea mai bună, să se alimenteze cu propriile lui mâini. În fața fiecărui copil, le propun părinților să le dea un castron cu piure și, de asemenea, bucăți de alimente preparate termic, suficient de mari cât copilul să le apuce și să mai rămână și ceva din ce să muște și, totodată, pentru că din experiența părinților le e greu să nu aibă control. Mai ales când au în față un copil și foarte mulți se tem,” spune Eugenia Dobrescu.

La primele mese, nu trebuie să forțăm copilul să mănânce cu tacâmuri, recomandă specialistul. „Îi propun mamei să-i dea cu degetul. La început, la primele mese, nu au ce căuta instrumentele pentru că, în primul rând, copilul e obișnuit cu textura degetelui, atât al lui, cât și al părinților. De multe ori, copiii la vârsta respectivă iau degetele părinților și încep și le rod. Cresc mult mai mult șansele să primească ce e de pe deget pentru că e un obiect cunoscut degetul părintelui, decât dintr-o linguriță pe care o vede pentru prima oară,” explică nutriționistul.

Diversificarea înseamnă murdărie sau pictură, mai spune Eugenia Dobrescu, astfel că părinții trebuie să se aștepte la dezordine. „Ei învață niște mișcări motrice pe care altfel nu au cum să le experimenteze. Vă dau un exemplu: fetița mea era fascinată de modul în care, când băga mâna în castron, îi ieșea mâncarea pe aici. Se uita. Băiețelul, în schimb, era fascinat de texturile lipicioase. Băga mâna în castron și își desfăcea degetele. Ca un copil de 6, 7 luni să facă mișcare asta are nevoie de astfel de exercițiu pe care orice altă jucărie nu i-ar oferi asta. Haideți să vedem actul mesei ca pe o joacă și o experiență de învățare pentru copii și atunci vine și relaxarea,” adaugă Eugenia Dobrescu.