Nutriţionişti: Câtă mişcare trebuie să faceţi după mesele îmbelşugate de sărbători

Data publicării:
mamaliga cu sarmale

Cu 41 de grame de zaharuri şi alte 17 grame de grăsime la suta de grame, cozonacul este unul dintre cele mai calorice alimente. Iar de sărbători este desertul preferat al românilor.

Un cozonac standard cu nucă, 100 de grame de preparat are 318 de kilocalorii, iar o felie are în jur de 200 de grame. Oamenii mănâncă 2-3 felii”, spune dr. Şerban Damian, nutriţionist sportiv.

Asta înseamnă aproximativ 1.250 de calorii, adică aproape tot necesarul caloric pentru o zi întreagă, dacă vorbim despre o femeie de 50 de kg care nu face mişcare. Pentru a consuma acest exces este nevoie de un număr record de ore de alergare!

Pentru alergare se calculează o kilocalorie pe kilogram corp pe kilometru. Asta înseamnă că pentru o persoană de 70 de kilograme ar trebui să alerge în jur de 20 de kilometri, cam 18 kilometri. Dar dacă ne referim la pedalat pe bicicletă, dublu în kilometri, deci în jur de 40 de kilometri!”, adaugă nutriţionistul.

Gândiţi-vă însă că la o masă de sărbători se ajunge uşor la 4.000 de calorii.

Sarmalele au la 100 de grame 150 de calorii, nu e foarte mult, însă porţiile sunt spre 300 de grame. Dacă avem în jur de 400 de calorii într-o porţie de sarmale, ar trebui să alergăm în jur de 10 kilometri”, spune Şerban Damian.

Iar salata boeuf aduce aproximativ 210 calorii pe suta de grame. Numărul se poate reduce foarte mult dacă nu puneţi maioneza. Altfel, este nevoie de 20 de minute de alergare sau o oră de mers rapid pe jos!

Atenţie mare şi la cârnaţi!

Cârnaţii au 281 de kilocalorii din care mai mult de jumătate sunt date de grăsime şi dacă mai pui şi nişte cartofi prăjiţi alături, deja dezastru”, afirmă Şerban Damian.

Medicii nu interzic aceste alimente, ci doar recomandă să aveţi grijă la cantităţi!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri