O analiză de sânge poate dezvălui toate virusurile cu care am fost infectați de-a lungul vieții

Data publicării:
VACCIN HPV NEFACUT GETTY

 

FOTO: Gulliver/Getty Images

Deocamdată, această nouă analiză de sânge este încă în perioada de testare, dar deja oferă o serie de date importante cu privire la cât de similare sunt sistemele imunitare ale oamenilor, indiferent de zonele geografice unde trăiește fiecare.

Organismul uman este dotat cu memorie imunologică, ceea ce înseamnă că avem celule imunitare care păstrează informații despre toate virusurile cu care am intrat vreodată în contact, informații ce sunt reactivate în cazul reapariției acestor infecții, pentru eliminarea lor rapidă.

În cadrul unui nou studiu, oamenii de știință au accesat această memorie imunologică a peste 500 de voluntari de pe patru continente. În primă instanță oamenii de știință au creat o "bibliotecă virală" dintr-o bază publică de date cu privire la secvențele proteice ale tuturor virusurilor cunoscute care pot infecta organismul uman. Într-o etapă ulterioară, părți de ADN viral, obținute în laborator, au fost introduse în microorganisme bacteriofage care au prezentat un marker al proteinelor care aparțin respectivului virus — proteine pe care sistemul imunitar uman le recunoaște dacă s-a întâlnit vreodată cu acel tip de virus.

Apoi cercetătorii au pus în contact aceste organisme bacteriofage cu mostre din sângele participanților la studiu. Prin identificarea markerilor virali la care aderă anticorpii subiecților au putut fi recunoscute virusurile cu care aceștia au intrat în contact de-a lungul vieții.

"Este ca și cum am pescui cu momeală — unde momeala este reprezentată de anticorpii pacientului — și adunăm toate aceste informații într-o uriașă bază de date despre toate virusurile umane", a susținut Benjamin Larman, imunopatolog la Universitatea Johns Hopkins și co-autor al acestui studiu. "Folosim anticorpii pacienților pentru a determina toate virusurile cu care aceștia au fost infectați vreodată".

În medie, cercetătorii au depistat răspunsuri imunitare la 10 specii de virusuri pentru fiecare persoană implicată în studiu. Doi dintre participanții la studiu au prezentat însă reacții imunitare la 84 de specii de virusuri.

Larman și colegii săi au ajuns și la concluzia că numărul virusurilor detectate prin intermediul sistemului imunitar variază în funcție de vârstă, infectarea sau nu cu HIV și poziția geografică. Cel mai frecvent întâlnit organism viral este virusul Epstein-Barr, care este responsabil de mononucleoză.

Acest tip de test de sânge este ieftin — costul unei astfel de analize este de 25 de dolari — dar în următorii ani el nu va fi disponibil publicului larg pentru că Autoritatea americană pentru Medicamente (FDA) impune derularea și a altor teste până la validare.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri