Sari la conținut

O şansă la viaţă pentru bolnavii de cancer

Spitalul de Pneumoftiziologie din Cluj are un aparat unic pentru depistarea cancerului pulmonar. Un bărbat de 55 de ani din Deva este printre primii pacienţi care beneficiază de un consult la ecograful ultrasonograf. Această analiză l-a salvat de la proceduri mult mai complicate şi mai costisitoare.

Am vrut neapărat să vin aici. Mă gândesc că este un beneficiu pentru bolnavi și îți dă o speranță", a spus o pacientă. Aparatul îi ajută pe medici să descopere celulele canceroase nu doar în interiorul căilor respiratorii, ca în cazul procedurilor clasice, ci şi în interiorul plămânilor.

Este unicul aparat din țară, funcția se numește cromoendoscopie și permite vizualizarea modificărilor tumorale incipiente ale mucoasei înainte de a fi văzute cu ochiul liber”, a spus Mărioara Șimond, medic pneumolog. Medicii clujeni speră ca până la sfârşitul anului aproape 500 de pacienţi să beneficieze de acest tip de consultație.

Şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Braşov a ajuns un ecograf de ultimă generaţie, care ajută la depistarea precoce a cancerului la sân. Deşi pacientele asigurate pot fi consultate gratuit la Spitalul judeţean, multe dintre ele nu conştientizează importanţa prevenţiei.

Ecograful a ajuns la Spitalul Judetean din Braşov printr-o donaţie de 50 de mii de dolari, făcută de o companie de cosmetice. Anual, în România, peste 6.000 de femei sunt depistate cu cancer la sân în ultimă fază.

Pe aceeași temă