O zi liberă pentru analizele copilului

Data publicării:
bebelus spital captura

Anual, unul din cinci copii români ajunge la doctor din cauza unei boli infecţioase, a unei afecţiuni respiratorii sau unui accident. Şi cum controlul preventiv nu este o regulă, mai bine de jumătate dintre copii sunt trataţi conform sfaturilor farmaciştilor.

Nu trebuie neapărat făcute toate investigaţiile, date toate tratamentele din lume cu ce s-a auzit. Sunt şi părinţi cărora li se pare că tot timpul copilul lor are ceva”, spune Doina Mihăilă, medic de familie.

De la 1 iulie, părinţii vor avea dreptul la o zi liberă de la serviciu pentru a face un control de rutină copilului. Ceea ce înseamnă o vizită la medicul de familie, care poate recomanda o serie de analize.

Odată aprobate normele, părintele nu trebuie decât să depună o cerere angajatorului cu 15 zile înainte de vizita la medic. Doctorul îi va da, în schimb, o adeverinţă prin care să certifice că atât controlul, cât şi analizele au fost făcute.

Ziua liberă nesolicitată nu se reportează în următorul an. Familiile cu doi copii primesc tot o singură zi, iar cele care au minimum trei copii vor primi două zile libere.

Un părinte vine cu copilul de câte ori are nevoie la doctor, nu trebuie să se programeze aşa, ca un concediu. Totuşi, a te duce la un consult fără a face şi nişte investigaţii, ori acele investigaţii trebuie recitite la doctor sau venit a doua zi după rezultat, aşa că e mai greu de făcut tot într-o singură zi”, spune Mihai Munteanu, şeful Secţiei de Pediatrie II, Spitalul Marie Curie din Bucureşti.

Legea nu prevede în schimb nicio sancţiune pentru părinţii care nu îşi duc copilul la medic pentru aceste controale preventive. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri