Sari la conținut
News Alert

Obiceiuri zilnice care ne distrug oasele

Oasele si tendoanele sunt afectate de stilul de viață haotic, avertizează medicii. Alimentaţia de tip fast-food, lipsa de mișcare și orele puține de somn își pun amprenta asupra scheletului nostru. Iată un top al obiceiurilor zilnice care influențează sănătatea sistemului osos:

La fel ca oricare parte a corpului, scheletul are nevoie de nutrienţi. Iar persoanele care consumă preponderent alimente de tip fast-food îşi pun în pericol întreg organismul, spun medicii.

„Alimentaţia dezechilibrată are un efect metabolic. Rezistenţa scheletului şi a cartilajului este dată de un echilibru fosfo-calcic. Adică sunt nişte minerale care trebuie să se depună în ţesutul osos, pe de o parte se depun, pe de altă parte se eliberează, sunt un fel de circuit continuu de reîmprospătare a ţesutului proteic, cât şi a mineralelor din os, care în felul acesta se primeneşte”, explică prof. dr. Radu Rădulescu, medic primar ortopedie.

O alimentaţie dezechilibrată poate duce la ruperea echilibrului dintre partea proteică şi partea minerală, ceea ce se traduce printr-o rezistenţă scăzută a scheletului la fracturi, dar şi probleme la nivelul articulaţiilor.

„Proteinele, lipidele şi glucidele, alături de mineralele şi vitamine, participă la SINTEZA celulei osoase, la sinteza fibrei muscualre, nu numai la buna funcţionalitate a ei”, arată dr. Georgiana Tache, medic primar recuperare medicală.

Scheletul devine vulnerabil şi în cazul persoanelor care nu fac mişcare!

„Se numește decondiționarea fizică la efort. Ligamentele, ţesuturile ligamentare, ţesutul conjunctiv în sine se retracturează, îşi restrânge lungimea, ele fiind nişte elemente elastice şi atunci elasticitatea scade foarte mult şi eşti predispus la rupturi, la întinderi, la entorse, luxaţii, până la fracturi osoase prin lipsa de mişcare, prin decondiționarea la efortul fizic”, precizează dr. Georgiana Tache, medic primar pentru recuperare medicală.

„Sunt mulţi oameni care au muncă de birou, se duc acasă unde stau din nou pe scaun, nu fac activitate fizică şi riscă în felul acesta să facă o osteoporoză unde nu ar trebui să se întâmple la această vârstă” spune prof. dr. Radu Rădulescu, medic primar ortopedie.

Periculoase pentru sănătatea sistemului osos sunt şi alcoolul consumat în exces sau tutunul.

„Consumul de alcool poate, ar putea fi un factor de determinare a afecţiunilor osoase. Este vorba de metabolismul calciului: organismul se preocupă de metabolizarea altor elemente şi uită să utilizeze calciul în organism, pe care uită să îl fixeze în oase şi în masa musculară”, explică dr. Georgiana Tache, medic primar recuperare medicală.

„Fumatul are un factor negativ asupra metabolismului şi inclusiv asupra metabolismului cartilaginos. Persoanele care fumează pot căpăta în timp o aşa numită condromalacie, adică o moliciune a cartijajului articular, care în mod normal ar trebui să suporte anumite presiuni, devine mai puţin rezistent şi se poate uza prematur”, arată, la rândul său, prof. dr. Radu Rădulescu, medic primar ortopedie.

Pentru a preveni aceste probleme şi a avea oase puternice medicii recomandă trei mese principale pe zi, consumul de fructe şi legume proaspete, dar şi 30 de minute de mişcare în fiecare zi.