Sari la conținut

Obiceiurile culinare ale românilor, bazate pe cele mai nesănătoase trei alimente din lume

Un român consumă anual 97 de kilograme de pâine, 10 litri de ulei şi 16 kilograme de zahăr. În timp ce nutriţioniştii le consideră cele mai periculoase alimente, în România consumul bate record după record, crescând în medie cu 700 de grame pe an.

Cristian Mărgărit, consultant în nutriţie şi fitness: Aceste alimente dăunătoare ar fi zahărul și produsele care îl conțin, apoi avem făinoasele, în special făina albă și derivatele din făină albă care pot să ceară un cuptor sau o prăjire, și uleiurile vegetale rafinate.

Toate cele trei alimente nelipsite de pe mesele românilor provoacă inflamaţiile. Acestea sunt îngroşări ale arterelor şi ale pereţilor organelor şi sunt considerate vinovate pentru majoritatea bolilor cu mortalitate ridicată, precum cancerul şi afecţiunile cardiovasculare.

Cristian Mărgărit, consultant în nutriţie şi fitness: Poate nu simți o durere, o roşeață, dar funcția organului respectiv este afectată atunci când inflamația se desfășoară pe termen lung.

Obiceiurile culinare moştenite din familie sunt asemănătoare viciilor, spun specialiştii. Organismul poate fi învăţat treptat să renunţe la dependenţe, dar psihicul trebuie şi el educat.

Ioana Tănase, psiholog: Odată întipărite, obiceiurile alimentare rămân pe parcurs și ne este greu să facem o renunțare. Orice adicție se înlocuiește cu o alta, încercăm să punem în locul obiceiurilor proaste ceva corect și bun.

Incidenţa bolilor cronice a crescut alarmant în ultimul deceniu. În România, doi oameni sunt răpuşi de cancer sau infarct la fiecare treizeci de minute. Opt din zece decese ar putea fi evitate prin prevenţie şi printr-un stil de viaţă sănătos.